Psi se obožavaju valjati u blatu. Evo razloga zašto

Foto: Shutterstock

BLATO je nekim psima izuzetno zabavno. Nema im ljepšeg i sretnijeg trenutka nego kada naiđu na prekrasnu blatnu lokvu u kojoj se mogu pošteno "okupati".

Jedan od najčešćih razloga zašto se psi valjaju u blatu jest zbog njihovih prirodnih instinkta. U divljini, preci naših današnjih pasa koristili su valjanje u blatu kako bi prikrili svoj miris i postali manje primjetni predatorima ili plijenu. Iako psi danas ne moraju loviti za svoj obrok, taj instinkt i dalje postoji.

Blato može djelovati kao prirodni način hlađenja za pse, posebno tijekom vrućih ljetnih dana. Kada se pas valja u blatu, to im pomaže sniziti tjelesnu temperaturu i zaštititi kožu od vrućine.

Iako nama, ljudima, možda nije privlačan miris blata, psima može biti sasvim druga priča. Psi imaju izuzetno osjetljivo osjetilo njuha i ponekad uživaju u "novom" mirisu koji im blato pruža. Miris blata može biti interesantan i stimulirajući za njih.

Za mnoge pse, valjanje u blatu jednostavno je zabavno. Uživaju u teksturi, mirisu i osjećaju blata na svojoj koži i krznu. To može biti način za opuštanje ili jednostavno izraz njihovog veselja.

@lesehund_e1sa #elsa #goldenretriever #goldenretrieverpuppy #mud #muddy #mudbath #muddypup ♬ suono originale - VERONICA - figure skater

Psi se također mogu valjati u blatu kako bi signalizirali drugim psima da su zauzeli prostor ili da prikrivaju miris koji bi mogao privući druge životinje. To je još jedan od evolucijskih razloga koji su im omogućili preživljavanje u divljini.

Psi vole valjati se u blatu iz raznih razloga, od prirodnih instinkta do čistog zadovoljstva. Iako to može značiti dodatni posao za vlasnike, valjanje u blatu može biti važan dio psećeg svijeta. Umjesto da se ljutite, prihvatite to kao još jedan znak jedinstvene osobnosti vašeg ljubimca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.