VIJESTI NISU DOBRE Zbog ružne navike vlasnika ljubimci obolijevaju od karcinoma

 Foto: 123rf.com

AKO ste pušač vjerojatno znate kako pušenje može ugroziti vaše zdravlje! No, jeste li ikad razmišljali kako vaša navika utječe na vašeg kućnog ljubimca?

U upozorenju koje je na svojim web stranicama objavila Američka agencija za sigurnost hrane i lijekova, pozivajući se na istraživanja veterinara  navodi se kako pušenje vlasnika nije zdravo niti za kućne ljubimce, koji se cigaretnom dimu izlažu kao pasivni pušači.

Psi

Stručnjaci upozoravaju kako pušenje na pse djeluje vrlo slično kao i na ljude.

Tako će se kod primjerice pasa koji već imaju problema s plućima i disanjem, nakon udisanja dima cigarete problemi još više pogoršati, s vremenom će se javiti alergije, a kao krajnja posljedica dugotrajnog izlaganja dimu javljaju se karcinomi pluća i nosnica.

Mačke

Mačke koje su poznate kao pedantne životinje osim direktnim udisanjem, štetne čestice koje se nalaze u cigaretnom dimu uzimaju i indirektno, lizanjem krzna na koje dim pada.

Istraživanja su pokazala kako je kod mačaka koje žive u kućanstvima pušača rizik od dobivanja karcinoma usne šupljine dva do četiri puta veći nego što je to slučaj kod mačaka čiji vlasnici ne puše.

Od mačaka kod kojih se javi tzv. oralni karcinom pločastih stanica, njih manje od 10 posto će živjeti duže od godinu dana, od trenutka dobivanja karcinoma. Čak i ako ih se liječe!

Također, kod mačaka koje žive s pušačima rizik od dobivanja leukemije i limfoma je tri puta veći nego kod mačaka koje ne žive s pušačima.

Ptice

Ptice su vrlo osjetljive životinje! Dugotrajnim izlaganjem cigaretnom dimu vlasnici ptica riskiraju da njihovi ljubimci imaju problema sa sinusima, s dobivanjem upale pluća, alergija, karcinoma pluća, problema s očima, srcem, plodnošću i mnogim drugima koji kao krajnju posljedicu mogu imati smrt.

Ostale vrste ljubimaca

Osim na navedene vrste cigaretni dim negativno utječe i na sve druge vrste ljubimaca, pa čak i na akvarijske ribice.

Kako bi otkrili koliko su zapravo nikotin i ostale kemikalije koje se nalaze u cigaretama otrovne za ribice znanstvenici su kako navodi fda.gov proveli jednostavno istraživanje. U akvarij s dva tjedna starim klenovima stavili su jedan opušak. U roku od 96 sati pola riba je uginulo.

Osim samog udisanja dima ili unošenja istog u organizam lizanjem (prilikom čišćenja), za ljubimce je jednako opasno ako prohutaju cigaretu, opušak, spremnik/uložak (za e-cigarete) s nikotinom, žvakaće s nikotinom i sve ostale nikotinske pripravke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.