Rijetki albino dupin prvi put viđen u Africi

NOVOPEČENI bračni par doživio je nevjerojatan prizor na svoj svadbeni dan kada su tijekom vožnje brodom za promatranje kitova naišli na albino dobrog dupina. Ovo je prvi put da je albino dupin viđen na području Afrike.

Sretni par je u društvu obitelji i prijatelja vidio ovog neobično obojenog morskog sisavca na brodu Raggy Charters u zaljevu Algoa, području bogatom morskim životinjama na istočnoj obali Južnoafričke Republike. Lloyd Edwards, kapetan broda i vlasnik Raggy Chartersa, prvi je ugledao ovu jedinstvenu životinju među velikim jatom indopacifičkih dobrih dupina (Tursiops aduncus).

"Odjednom sam vidio bijelu svjetlost u vodi među jatom od oko 200 dupina", napisao je Edwards na Facebooku. "Kada sam je ponovno ugledao, ispostavilo se da je u pitanju prekrasan albino mladunac." 

Mladunac, koji je vjerojatno star oko mjesec dana i dug oko 1 metar, najvjerojatnije je pravi albino, ali to je teško potvrditi samo iz fotografija, javlja Live Science.

Albinizam ili leucizam

Albinizam je genetski poremećaj koji sprječava životinje da proizvode pigment melanin, koji daje boju njihovoj koži, krznu, perju i očima. Kao rezultat toga albino životinje su bijele boje i imaju ružičaste oči. I oči i koža su im osjetljiviji na sunčevu svjetlost, a neke jedinke uz to mogu imati ili oslabljen vid ili sljepoću.

Albinizam se često može zamijeniti s leucizmom, stanjem koje sprječava pojedinačne stanice u proizvodnji melanina. Životinje s leucizmom mogu biti potpuno bijele, blijedo žute ili imati bijele mrlje pomiješane s uobičajenom bojom. Za slučajnog promatrača može biti teško razlikovati ta dva stanja.

Znanstvenici ističu kako je teško utvrditi je li u pitanju dupin s albinizmom ili leucizmom jer na slikama ima zatvorene oči. Moguće je da su mu oči zatvorene zbog izrazite osjetljivosti na svjetlost što je simptom albinizma. Osim toga, snažna bijela boja također ukazuje na to da je u pitanju albinizam.

Šanse za preživljavanje

Za neke životinje albinizam može značajno smanjiti njihove šanse za preživljavanje, zbog čega je ovaj poremećaj vrlo rijedak u divljini i češći u zoološkim vrtovima i akvarijima. No za ovu jedinku to možda neće biti slučaj.

Znanstvenici navode kako albinizam može biti poguban za životinje jer otežava kamuflažu, ali kad su u pitanju dupini, to ne radi veliku razliku pošto njihovi predatori, orke i velike bijele psine, ne gledaju boju plijena tijekom lova. Slab vid mladunca također ne bi trebao utjecati na njegovu sposobnost preživljavanja jer dupini koriste eholokaciju u lovu - umjesto vida, orijentiraju se uz pomoć odbijenih zvučnih valova. 

Veći problem za dupine s albinizmom su ljudi koji ih love kao primjerke za akvarije i vodene parkove. Jedan od takvih dupina je Angel, koji se nalazi u akvariju Taiji Whale Museum u Japanu. 

Očuvanje dupina i njihovih staništa od ključne je važnosti za očuvanje bioraznolikosti naših mora i oceana. Svjedočenje rijetkim i neobičnim pojedincima kao što su albino dupini naglašava važnost razumijevanja i zaštite ovih nevjerojatnih morskih sisavaca. Kroz zaštitu staništa, smanjenje morskih zagađivača, borbu protiv klimatskih promjena i promicanje održivih ribolovnih praksi možemo zajedno osigurati budućnost ove vrste.

Pročitajte više