Samobor zabranio cirkusku predstavu, organizatora kaznili s 1300 eura

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Grad Samobor zabranio je predstave cirkusa Candy te ih dodatno novčano kaznio. Komunalno redarstvo Grada Samobora nakon izvršenog nadzora zabranilo je korištenje životinja u predstavama temeljem Odluke Grada Samobora iz 2009. godine, kojom je zabranjeno izvođenje cirkuskih priredbi sa životinjskim točkama. Na dan predstave cirkus je morao ukloniti životinje iz prostora cirkusa i s područja Samobora.

Osim što u Samoboru nisu korištene životinje u cirkuskim predstavama, komunalni redar kontaktirao je i policiju koja je izdala odobrenje za javno okupljanje te veterinarsku inspekciju, od koje je doznao da cirkus nije dobio odobrenje za nastupe životinja. Cirkus je kaznio s 1300 eura i naložio uklanjanje plakata koje je cirkus postavio na stupove javne rasvjete unatoč tome što im je Grad Samobor odbio izdati odobrenje.

Najavio je i novu kaznu jer nisu svuda uklonili plakate.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na inicijativu Prijatelja životinja Grad Samobor je u prosincu 2009. postao 32. hrvatski grad koji je zabranio cirkuske predstave sa životinjama.

Tadašnje samoborske gradske vlasti obrazložile su takvu odluku željom da Samobor ispoštuje civilizacijske standarde koji se njeguju u Europskoj uniji, ali i u dobrom dijelu Hrvatske. Inače, gradovi i općine mogu samostalno donijeti zabranu nastupa cirkusa sa životinjama na svojem području, neovisno o nacionalnom zakonodavstvu.

Hrvatska je još 2006. godine zabranila nastupe divljih životinja u cirkusima. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine zabranjuje se držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama uz besmislenu iznimku domaćih životinja, koje se mogu držati i koristiti "u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.