Saznajte kako spriječiti štene da ne uništi čitavu kuću

123rf.com

ŠTENCI koriste svoja usta kako bi istraživali svijet oko sebe.

Upravo zato nije neuobičajeno ponašanje da vaš ljubimac žvače sve i svašta što mu dođe pod zubiće, a to uključuje i vaše omiljene cipele. Iako mu ne možete zabraniti da radi nešto što voli, normalno je i da očekujete da neće žvakati neprimjerene stvari. A kako to spriječiti, saznajte u nastavku.

1. Spremajte stvari

Drugim riječima, držite neprimjerene stvari za žvakanje dalje od vašeg štenca jer to ne mora biti nužno šteta samo za vas i vaše stvari, već i za vašeg psa. Ovo je najsigurniji način da se osigurate od takve štete.

2. Primjerene igračke

Budući da je žvakanje normalno ponašanje, vaše štene mora imati na raspolaganju predmete koje smije žvakati kako bi na siguran način zadovoljilo tu potrebu. Neki žvaču samo kad im rastu zubići, neki će to raditi cijeli život. Kako god bilo, dokle god je zainteresiran za ovu aktivnost, pobrinite se da ima na raspolaganju odgovarajuće igračke.

3. Dosada

Ako je vaš pas počeo žvakati prečesto, jedan od najčešćih razloga takvog ponašanja je dosada. Ako on ne dobiva dovoljno mentalne i fizičke vježbe, on će tražiti drugi način da oslobodi svoju energiju. Jedan od razloga može biti i anksioznost vašeg ljubimca kad je odvojen od vas i kad nema drugih načina za oslobađanje od stresa i tjeskobe koju tad osjeća. Kroz žvakanje, vaš pas može pokušati pronaći olakšanje.

4. Složene igračke

Mislimo na one koje možete ispuniti poslasticama, a vaš pas pronaći način kako doći do njih. Štenac će tako ostati fokusiran na igračku duže nego na one obične. To je posebno dobra vijest kada ste vi izvan kuće. Također, vaš štenac morat će uložiti puno metalne energije pokušavajući odgonetnuti zagonetku.

5. Nove igračke

Baš kao što i vama dosade stvari koje su stalno oko vas, isto je tako i sa psima. Ako primijetite da je vaš pas izgubio interes za neke od njegovih omiljenih igračaka, a umjesto toga žvače namještaj ili vaše cipele, to može biti znak da je vrijeme za nešto novo. Nove igračke držat će vašeg ljubimca mentalno stimuliranog i omogućiti mu žvakanje odgovarajućih stvari.

Također, ako vaš pas ima jednu omiljenu igračku, ne bi bilo loše da ju sačuvate za ono vrijeme kad ste vi odsutni dulje vrijeme. No, pripazite da sve te igračke ne koristi prečesto kako mu ne bi brzo dosadile.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.