Shiba inu: Zanimljivosti o jednoj od najstarijih pasmina pasa

Foto: Instagram

SHIBA INU pasmina je u koju se lako zaljubiti, kao i u Akitu kojoj izgledom sliči, samo što je manja.

Riječ je o psu srednje veličine tijela (visina 35 do 43 cm) koje je prekriveno gustom i grubom dlakom ispod koje se nalazi kratka poddlaka.

Iako se javljaju u više boja, boja dlake kod shiba najčešće je riđe ili riđe-crne. Uz navedeno prepoznatljivi su po debelom i snažnom zavrnutom repu, malim trokutastim očima i šiljatoj njušci.

Shiba inu jedna je od najstarijih pasmina pasa koja se nekad koristila kao lovački pas, za lov na sitnu divljač. Nakon Drugog svjetskog rata pasmini je prijetilo izumiranje, ali zbog entuzijazma uzgajivača to se ipak nije dogodilo. Danas ih se najčešće drži kao obične kućne ljubimce, a osim u Japanu popularni su i u SAD-u te Europi.

Ako vam je to prvi pas, naša preporuka je da ljubimca upišete u neku od psećih školica u kojima ćete naučiti kako treba raditi s njim jer na vrijeme i pravilno socijalizirana shiba inu bit će savršen obiteljski pas.

Kako bi postao savršen obiteljski pas, od malena ga treba učiti što smije, a što ne smije. No, vlasnici (pogotovo početnici) često griješe što psima dok još sliče plišanim medvjedićima ne daju do znanja što se smije, a što ne. Kad odrastu, uzimajući u obzir njihovu inteligenciju i tvrdoglav karakter, takvi psi mogu postati neposlušni.

Kod socijalizacije je važno posebno obratiti pažnju na obuzdavanje lovačkih nagona jer riječ je o psima sklonima lovljenju malih životinja koje smatraju svojim plijenom. Osim što mogu ozlijediti druge životinje loveći ih, i same mogu stradati, primjerice, završiti pod kotačima automobila.

Preporučuje se držati ih u stanu ili kući s dvorištem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.