Štakor koji otkriva mine nagrađen sićušnom zlatnom medaljom za svoju hrabrost

Foto: YouTube screenshot

MAGAWA, divovski afrički vrećasti štakor, nagrađen je sićušnom zlatnom medaljom jer spašava živote tražeći nagazne mine u Kambodži.

PDSA, britanska veterinarska dobrotvorna organizacija, dodijelila mu je svoju zlatnu medalju za predanost dužnosti jer je u svojoj karijeri nanjušio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih sredstava. 

Magawa je prvi štakor koji je dobio nagradu koja se dodjeljuje 77 godina. 

Za ovaj zadatak ga je obučila neprofitna organizacija APOPO, a da je najuspješniji, dokazuje podatak da je očistio 141 tisuću četvornih metara zemlje, što je ekvivalent 20 nogometnih igrališta. 

"Dobiti ovu medalju zaista je čast. S APOPO-om radim više od 20 godina. Ovo je velika stvar za naše trenere životinja koji svakodnevno ustaju rano i rade s njima, ali i za ljude u Kambodži kojima prijete nagazne mine", izjavio je izvršni direktor APOPO-a Christophe Cox.

Magawa ima sedam godina i približava se dobi za umirovljenje, a teren veličine teniskog igrališta pretraži u svega 20 minuta. Usporedbe radi, čovjeku bi trebao dan do dva. Iako je težak samo 1,2 kilograma i daleko veći od običnog štakora, Magawa je još uvijek dovoljno lagan da ne aktivira minu.

Štakori su inteligentni i vještiji u ponavljajućim zadacima od ostalih životinja. Naučeni su otkrivati kemijski spoj u eksplozivima i trebaju godinu dana obuke prije negoli dobiju certifikat. Rade samo pola sata svakog dana, i to rano ujutro. 

"Svako Magawino otkriće smanjuje rizik od ozljeda ili smrti lokalnog stanovništva", dodaje generalni direktor PDSA-a Jan McLoughlin. 

Prema McLoughlinu, u Kambodži je između 1975. i 1998. postavljeno između četiri i šest milijuna nagaznih mina. Kao rezultat toga zemlja je navodno zabilježila više od 64 tisuće žrtava i 25 tisuća amputacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.