Tarantula kao kućni ljubimac: Vodič za početnike!

 Foto: www.123rf.com

TARANTULA odnosno da budemo precizniji tarantule zadnjih nekoliko godina postale su sve češći ljubimci u Hrvatskoj.

Tarantula nije jedna vrsta, već porodica pauka (Theraphosidae) unutar koje postoji više od 800 vrsta paukova.

Ovisno o vrsti narastu od pet do 30 - ak centimetara. Vrste koje se drže kao ljubimci prosječno narastu od 12 do 15 cm. Ženke su u pravilu krupnije. Tarantule žive između 10 i 30 godina.

Smještaj i oprema za tarantule

Veličina terarija zavisi o vrsti i veličini tarantule. U "pravilu" je važno da terarij bude barem dva do tri puta duži i barem dva puta širi nego što je raspon nogu tarantule.

"Arborealne" tarantule zahtijevaju visoke terarije jer one rijetko silaze na tlo, pa im je važnija visina nego širina terarija, dok je za vrste koje žive na tlu (eng. "terrestrial") važno da nije previsoko.

"Terrestrialne" vrste nemaju takvu sposobnost hodanja po glatkim vertikalnim površinama kao "arborealne" i ako padnu sa stakla mogle bi se ozlijediti i uginuti od zadobivenih ozljeda.

Opširnije o smještaju i održavanju tarantula na www.teraristika.hr

Hrana za tarantule

Tarantula se hrani sitnim insektima, a budući da ih u pravilu jedu žive žohare, cvrčke, crve i ostale 'delicije' možete kupiti u pet shopovima/preko oglasnika ili ih pak uzgajati sami. Pazite da im ne dajete kukce iz okoliša zagađenog pesticidima.

Opširnije o prehrani tarantula

Tarantula kao ljubimac - važno je znati!

Tarantula je noćna životinja koja pripada skupini ljubimaca za gledanje. Pokušaj da ih dirate/nosite shvatit će kao prijetnju i odgovoriti pokušajem bijega ili će na prijetnju odgovoriti ugrizom ili izbacivanjem dlačica koje u dodiru s ljudskom kožom mogu izazvati svrbež i/ili iritaciju kože.

Iskusni vlasnici znaju kako, kada i koju tarantulu se može držati u rukama. Ne učine li to pažljivo tarantula može početi bježati, a padne li s visine vjerojatno će se ozlijediti. Ukratko, tražite li ljubimca kojeg želite nositi u rukama tarantula definitivno nije za vas.

Korisni linkovi:
10 fascinantnih zanimljivosti o tarantulama
www.tarantulapets.com
www.teraristika.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.