Tražite psa čuvara? Razmislite o kavkaskom ovčaru, ali oprez - nije za početnike!

 Foto: 123rf.com

VEĆ stoljećima na Kavkazu, gorju između Crnog mora i Kaspijskog jezera, na granici prema Turskoj i Iranu žive stada ovaca!

Kako u svojoj Enciklopediji pasa navodi poznati stručnjak Bruce Fogle tim ovcama od ljudi i grabežljivaca zaštitu već 600 godina pružaju psi slični današnjim kavkaskim ovčarima.

Kao čuvar i patrolni pas kavkaski ovčar korišten je i u Istočnoj Njemačkoj, čuvajući granicu uz Berlinski zid, a u Rusiji je služio kao vojni i pas čuvar u zatvorima. 

Kao što možete vidjeti na fotografijama riječ je o velikom i snažnom psu koji može narasti i 70-ak centimetara te težiti od 40 do 70 kilograma.

Pišući o pasmini dogbreedinfo.com navodi kako je tipičan kavkaski ovčar uporan i tvrdoglav pas, izrazito nepovjerljiv prema svima koje ne poznaje. Kad vidi nepoznatu osobu ili životinju kod njega se bude obrambeni nagoni i učinit će sve da zaštiti ono što mu je povjereno na čuvanje. Neće se smiriti sve dok opasnost ne prođe!

Upravo zato ovo je jedna od pasmina iz kategorije "ne preporučuje se početnicima" jer u krivim rukama, osoba koje neće znati obuzdati njihov temperament mogu postati iznimno opasni.
Primjerice, pravilno i na vrijeme socijaliziran kavkaski ovčar odlično će se slagati sa životinjama i ljudima s kojima se već susretao. Sve ostale može doživjeti kao prijetnju.

Zamislite samo što bi se dogodilo da ovakav pas tijekom šetnje pokuša zaštititi dijete svojih vlasnika, kojem se približava osoba za koju pas pretpostavi da bio mogla biti prijetnja?! Iskusan vlasnik koji zna prepoznati kritične situacije reagirat će na vrijeme, ali početnik neće znati obuzdati njegov često tvrdoglav karakter.

Uz agresivnost, izdržljivost i snagu njihovoj popularnosti kao čuvara svakako doprinosi činjenica da je riječ o prilagodljivim psima kojima gusta dlaka s podlakom omogućuje boravak na otvorenom tijekom cijelog dana i noći.

 Vrlo česta greška jest da se ovakvi psi nabavljaju za čuvanje te nakon toga većinu života provedu na lancu ili isključivo u dvorištu.

Iako se mnogima zbog njihove robusne građe kavkaski ovčari čine tromi, zapravo je riječ o vrlo aktivnim psima kojima svakodnevno treba omogućiti barem jednu dužu šetnju.

Nažalost, kao i većina tako velikih pasa i oni žive iznimno kratko - 10 do 12 godina! Razlog više da im omogućiti puno kretanja i spriječite debljanje kojem su skloni.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Srednjoazijski ovčar

Tajlandski gonič

Kangal

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Doberman

Bulmastif

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Tibetanski mastif

Chow chow

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Čehoslovački vučji pas

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.