U Engleskoj prodaju bolesne i premlade životinje i varaju ljude

Foto: Pixabay

TRGOVCI, tj štanceri pasa i mačaka u Velikoj Britaniji varaju kupce tako što im prodaju premlade životinje. Pojedine životinje su neposredno nakon rođenja izložene teroru.

Više od polovica anketiranih veterinara u Velikoj Britaniji (54%) kaže da loši uvjeti u "uzgajivačnicama pasa i mačaka dovode do bolesti i komplikacija. Troškovi liječenja mogu dostići cijenu od 1500 funti, a u težim slučajevima i do 5000 funti tijekom prve godine života ljubimca. Mnoge su životinje zbog zdravstvenih tegoba osuđene na eutanaziju.

Uznemirujuće informacije stižu u vrijeme kada britanska vlada pokreće kampanju kojom želi upozoriti nove vlasnike i sugerira im da detaljno provjere uzgajivača prije kupnje.

Kampanja uvodi u upotrebu termin "petfished", sličan terminu "catfished", i označava osobu koja pod lažnim identitetom na internetu obavlja prodajne i druge djelatnosti. Radi se o ljudima koji varaju kupce, maltretiraju životinje i žele ih prodati po paprenim cijenama.

Cilj je kampanje smanjenje potražnje za životinjama koje se prodaju na internetu. Vlada je izdala upute koje pomažu kupcima utvrditi porijeklo uzgajivačnica. Kupci mogu saznati u kakvim uvjetima žive štenci i mačići prije nego što dođu novi dom.

1. Istraživanje

Pogledajte profil trgovaca i potražite njegovo ime na internetu. Prodaja mladunčadi nekoliko različitih rasa je znak za uzbunu.

2. Provjera podataka trgovaca-uzgajivača

Pretražite na internetu broj telefona trgovaca. Ako se broj nalazi na više različitih oglasa, internetskih stranica i na stranicama s različitim lokacijama i datumima, vjerojatno se radi o prevarantu.

3. Provjera uzrasta životinje

Štenad i mačići mlađi od osam tjedana ne smiju se prodavati. Izbjegnite kupnju jako mladih životinja

4. Provjera zdravstvenih podataka

Važno je da se podaci o cjepivima, dehelmintizaciji i čipiranju podudaraju na svakom dokumentu.

Amy Heathcote je kupila mače po imenu Marley od nepoznatog trgovca. Životinja se razboljela samo nekoliko sati nakon dolaska kući. Brzo je odvela mačića u veterinarsku stanicu gdje je saznala da ima samo četiri tjedna. Trgovac-štancer joj je rekao da je mače rođeno prije dva mjeseca.

"Bilo je prekasno. Veterinar mi je objasnio da mače od mjesec dana teško može preživjeti jer je prerano odvojen od majke", kaže Amy za Sky News.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.