U Hrvatskoj ih ima samo 19: Zanimljivosti o peruanskom bezdlakom psu

 Foto: Lidija Klemenčić/ Uzgajivačnica Gruffalinas (Zg)

PERUANSKI bezdlaki pas prepoznatljiv je po elegantnoj atletskoj građi tijela. Prema kinološkom standardu mogu biti bezdlaki i "odlakani", a dolaze u tri veličine: mali (25-40 cm), srednji (41-50 cm) i veliki (51-65 cm).

Riječ je o iznimno rijetkoj pasmini, a čitateljica koju smo zamolili da nam je predstavi tvrdi kako ih u Hrvatskoj ima samo 19.

Peruanski bezdlaki psi - opis pasmine!

"U svojim začetcima bili su namijenjeni za lov na sitnu divljač, kasnije za čuvanje, a iz toga se jasno da izvući zaključak da su poprilično glasni i naglašenog plijenskog nagona.

Bezdlaki primjerci ove pasmine imaju potpuno bezdlaku kožu, a poneka kratka dlačica dozvoljena je samo na vrhu glave, vrhovima šapica i kraju repa.



Ali je poželjno da nemaju čak ni to. Tekstura kože varira od gotovo slonovski tvrde kože pa sve do kože nalik ljudskoj.

Tako je i s bojom; varira od gotovo potpuno crne, preko pjegavog „dalmatiner-uzorka“ sve do potpuno svijetle kože krem boje.

Međutim, poželjne su što tamnije boje jer svijetla koža izgori na suncu pa je i jednako tako sklona melanomima, baš kao i ljudska koža.

Ovi psi se ne linjaju na klasičan način, ali koža ipak ima svoj prirodan ciklus izmjene odumrlih stanica pa su tako ovi psi zimi svjetlije a ljeti tamnije boje.

Zanimljiva je činjenica da psi nikada nemaju sve zube, pa se tako mogu pronaći i primjerci sa svega 2 ili 3 zuba u cijeloj čeljusti, ali to ni u kom pogledu ne utječe na kvalitetu njihovog života.

Odlakani varijetet ima kratku dlaku bez poddlake, a upravo zbog tog manjka poddlake nisu namijenjeni životu izvan udobnosti ljudskog doma.

Bez obzira na dlaku i potpuno zubalo, odlakani varijetet ni za čime ne zaostaje u anatomskim ili karakternim karakteristikama za bezdlakim primjercima ove pasmine."

Za koga je peruanski bezdlaki pas?

"Iako vole ljudsko društvo rezervirani su i nepovjerljivi prema strancima, te nije za očekivati da će se veseliti ljudima i skakati od sreće već pri prvom susretu.

Nisu za neiskusne vlasnike; poslušni su samo ona kada oni to žele ili kada u tome vide osobni interes, a u isto vrijeme vrlo osjetljivi i plahi. Ne podnose fizičko kažnjavanje niti primjenu sile u odgoju, a pogrešan pristup socijalizaciji rezultira devijacijama karaktera do mjere preplašenosti ili pretjerane sramežljivosti."

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.