U pulskom akvatoriju spašena glavata želva Roza

Foto: Facebook

IZ PULSKOG akvarija objavili su kako je u njihov Centar za oporavak morskih kornjača prije nekoliko dana stigla nova stanovnica. Riječ je o glavatoj želvi koja je dobila ime Roza.

Morska kornjača stara 20-25 godina pronađena je na otvorenom moru u okolici Splita. Odmah je poslana u Pulu.

U naš Centar za oporavak morskih kornjača 05.06. stigla je glavata želva "Roza" duljine tijela 75.5 cm i starosti...

Objavljuje Aquarium PulaČetvrtak, 8. lipnja 2023.

"Pregledom je ustanovljeno da jedinka ima izvrnutu nečisnicu (prolaps kloake), rendgenskom snimkom nisu ustanovljena strana tijela, s urednim nalazom krvi. Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokraćnog i spolnog sustava, a postoje različiti uzročnici koji mogu dovesti do ovog stanja. Najvjerojatnije je do prolapsa došlo prilikom gniježđenja", poručili su iz akvarija.

"Dobila je rehidracijsku tekućinu i vitaminsku terapiju, a s obzirom na to da je prihvatila hranu nakon 1 dana provedenog u Centru, nije potrebna daljnja rehidracija te zamjena za obroke", dodaju.

Nedavno spasili rijetku ljubičastu ražu

Inače, djelatnici pulskog akvarija su prije nekoliko dana sudjelovali i u akciji spašavanja rijetkog stanovnika Jadrana, raže žutuge ljubičaste (Pteroplatytrygon violacea) koja se nasukala kod kanjona Verudela.

"Po zadobivenim ozljedama pretpostavili smo da je bila ulovljena u ribarsku mrežu. Trenutno se nalazi u našoj karanteni na oporavku te prima terapiju", objavili su na svojim društvenim mrežama.

>>U pulskom akvatoriju spašena rijetka ljubičasta raža žutuga