U pulskom akvatoriju spašena rijetka ljubičasta raža žutuga

Foto: Facebook

Iz pulskog akvarija objavili su kako su u nedjelju, nakon dojave građana, sudjelovali u akciji spašavanja rijetkog stanovnika Jadrana, raže žutuge ljubičaste (Pteroplatytrygon violacea) koja se nasukala kod kanjona Verudela.

"Po zadobivenim ozljedama pretpostavili smo da je bila ulovljena u ribarsku mrežu. Trenutno se nalazi u našoj karanteni na oporavku te prima terapiju", objavili su na svojim društvenim mrežama.

U nedjelju (4.6.) ujutro, po prijavi građana, sudjelovali smo u akciji spašavanja rijetkog stanovnika Jadrana, raže...

Posted by Aquarium Pula on Wednesday, June 7, 2023

Žutuga ljubičasta obitava u toplijim morima te zbog oskudnih istraživanja o njenoj rasprostranjenosti i stanju populacije nema dovoljno podataka da bi se odredila kategorija ugroženosti. Pelagična vrsta je, obitava do 100 metara dubine. Na kraju dugačkog repa nalazi se otrovna bodlja, koja služi za obranu, a ubod je vrlo bolan i može izazvati nekrozu tkiva.

Mužjaci spolno sazrijevaju s 42 centimetra, a ženke s 45 centimetara širine. Razmnožavaju se dva puta godišnje a po okotu imaju 1-9 mladih. Mesojedi su, a hrane se žarnjacima, uključujući meduze, rakove, glavonošce i ribe. Nalazi se na crvenom popisu ugroženih vrsta Hrvatske, ali se ne ubrajaju u strogo ugrožene vrste.