Prestrogo? Evo kako se Ujedinjeni Arapski Emirati bore protiv vlasnika opasnih životinja

 Foto: HKS

UJEDINJENI Arapski Emirati (UAE) donijeli su nekoliko zakonskih mjera kojima žele spriječiti posjedovanje, trgovinu i uzgoj svih vrsta opasnih, divljih i egzotičnih životinja.

O jednoj od mjera koje novi zakon propisuje, a tiče se zabrane držanja egzotičnih kućnih ljubimaca već smo pisali, a o čemu se konkretno radi možete saznati OVDJE.

Kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi vlasti su zakonom propisali još mjera, koje se tiču vlasnika pasa.

Zabranjene pasmine

Jedna od njih je i zabrana držanja određenih pasmina pasa. Kako navodi abvc.ae trenutno se na popisu nalaze pit bull, američki stafordski terijer, stafordski terijer, bulterijer, američki buldog, brazilski i argentinski mastif, Tosa inu, vukopas (križanci pas i vuka).

Uskoro će lista biti proširena te će se na njoj sigurno nalaziti doberman, rotvajler, kanarski pas i njemački bokser, kao i svi križanci navedenih pasmina.

Uz navedene, u kontekst zabranjenih pasmina whatson.ae dovodi još i  njemačke ovčare, sibirske haskije, aljaške malamute, chow chow, ali i dalmatinske pse.

Neke od njih zabranjene su (ili će tek biti) jer su opasne, a držanje nekih trebalo bi biti zabranjeno jer im ne odgovara topla klima.

I to nije sve...

Kako se navodi na web stranicama tamošnjeg ministarstva zaštite okoliša svi postojeći vlasnici pasa dobili su rok od šest mjeseci da od vlasti zatraže licencu za držanja pasa.

Iako se uvjeti za dobivanje licence ne navode, jedna od obaveza svakako će biti cijepljenje pasa protiv zaraznih bolesti koje mogu ugroziti životinje, ali i ljude.

Također, novi zakon vlasnicima zabranjuje šetanje pasa bez povodca. Odnosi se to na šetanje na javnim površinama.

Rigorozne kazne

Vlasnika opasne životinje koja napadne čovjeka očekuju rigoroznije kazne. U slučaju manjih ozljeda propisana je kazna do godine zatvora.

U slučaju ozbiljnijih ozljeda vlasnicima životinja prijeti zatvorska kazna od čak sedam godina, a uzrokuje li životinja tijekom napada smrt čovjeka kazna za vlasnika je doživotni zatvor.

Osim zatvorskih, prekršitelje zakona očekuju i novčane kazne! Npr. vlasnike koji životinje koriste kako bi zastrašivali druge ljude očekuju kazne od 2,5 tisuće do stotinjak tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.