Umjetnik uspio prevariti cijeli svijet: Svi su povjerovali da ima bebu kljunaša

Foto: Pixabay

VEĆINA ljudi ne zna kako izgleda mladunče čudnovatog kljunaša, stvorenja koje nalikuje mješavini dabra i patke iz Australije. Ovaj sisavac ne samo da je neobičnog izgleda već je i jako dopadljiv i omiljen među ljubiteljima životinja pa zato ne čudi što je internetom nedavno kružila slika iznimno neodoljive, ali i u potpunosti umjetne bebe kljunaša.

Naime, riječ je o kamenoj figurici, čiji je tvorac Vladimir Matić-Kuriljov, umjetnik iz Beograda. Fotografija figurice oduševila je korisnike društvenih mreža širom svijeta, koji su povjerovali da je riječ o pravom-pravcatom mladunčetu čudnovatog kljunaša, navodi UNILAD.

Ipak, istina je uskoro razotkrivena i, kako se čini, mladunčad kljunaša od krvi i mesa ne nalikuje puno na kamenu figuricu.

Zanimljivo je da kljunaši, inače, legu jaja, što je nesvojstveno većini sisavaca, dok mužjaci posjeduju rožnate ostruge na šapama koje su otrovne. Iako njihov otrov nije smrtonosan za ljude, on može dovesti do privremene paralize mišića. Također, njihov plosnati kljun posjeduje senzore za otkrivanje električnih polja koja emitira plijen pod vodom.

Nažalost, broj se kljunaša ubrzano smanjuje, vode se kao "skoro ugrožena" vrsta prema klasifikaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode. Znanstvenici smatraju da se ne može sa sigurnošću reći koliko ih je preostalo u divljini ni naseljavaju li neka od svojih dosadašnjih staništa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.