Upoznajte dobermana - vjernog čuvara i veliku mazu

Foto: Instagram

OŠTAR pas za zaštitu ili prevelika maza? Kod pasmine doberman to je teško odlučiti.

Doberman se još uvijek prije svega upotrebljava kao pas čuvar i za zaštitu. Hrabar je i neustrašiv pa ga stoga policija i vojska često upotrebljavaju kao radnog psa. 

Ova pasmina je u dubini svojeg bića vrlo miroljubiv pas. Uz stručnu i pouzdanu osobu koja će uvijek biti pokraj njega te mu pružiti prikladan odgoj i razonodu pokazat će svoju nježnu i maznu stranu.

Povijest današnjih crnih i smeđih dobermana počinje sivom kujicom imena Schnuppe. Pripadala je Nijemcu Friedrichu Louisu Dobermannu koji se smatra utemeljiteljem ove pasmine koja je po njemu dobila i ime. Dobermannov je cilj bio uzgojiti psa zaštitara koji će neustrašivo braniti dom i posjed.

Kao policijski i vojni pas doberman se proslavio u oba svjetska rata. U prvom je svjetskom ratu u vojsci služio kao pas za dojavljivanje, potragu za minama i spašavanje unesrećenog. Ovaj hrabri i pouzdani pas svidio se i Amerikancima pa je u Drugom svjetskom ratu upotrebljavan i na njemačkoj i na američkoj strani bojišnice.

Dobermani su neustrašivi i odani psi koji su odlični čuvari. Dobre su naravi, ali je za to potreban dobar odgoj. Pogrešno ponašanje s ovim psima može izazvati agresivno reagiranje koje može stvarati velike probleme vlasniku. Temperamentni su i tvrdoglavi, ali uz čvrstu ruku su najbolji psi na svijetu, prave maze.

Dobermani su izrazito inteligentni psi i od vlasnika traže konzistentno treniranje i dresiranje. U slučaju izostanka dresure, oni će se sami dresirati, pa tako utjecati i na vaše ponašanje. Ovom psu nikako ne smijete dopustiti da bude alfa mužjak, a to ćete napraviti stalnim treniranjem i obukom koja treba krenuti od malih nogu. 

Sasvim je jasno da doberman nije pas za svakoga. Njemu je potreban iskusan vlasnik, koji ima vremena i volje za obuku psa i koji će mu pružiti potrebne fizičke i umne izazove. Uz mirnu, dosljednu, pouzdanu i odlučnu osobu na svojoj strani, doberman postaje vjeran i odan prijatelj, koji će za svoju obitelj učiniti sve.