Upoznajte pomeranca, jednu od najslađih pasmina na svijetu

Foto: Instagram

NJEMAČKI patuljasti špic na ovim prostorima poznatiji je pod nazivima pomeranac, pomeranijski špic i Boo pas. To je odvažna, radoznala i živahna pasmina koju su dugo vremena voljeli plemići, a nazivali su je idealnim suputnikom.

Pasmina je to koja potječe iz njemačke povijesne pokrajine Pomeranije (Pomorje). Njezin internacionalni naziv glasi "pomeranian", a na ovim prostorima se pak koriste njegove izvedenice.

Riječ je o pasmini bogate povijesti. Prema nekim izvorima, jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Michelangelo, a prema legendi jedan pomeranac bio je uz njega dok je oslikavao Sikstinsku kapelu.

Također, kraljica Viktorija zaljubila se u ovu pasminu 1888. godine dok je bila na odmoru u Firenci. Jednog je pomeranca povela sa sobom nazad u Veliku Britaniju te su od tog trenutka ovi psi ondje veoma popularni, a popularnost je tijekom godina samo rasla.

Ovi psi su prijateljski nastrojeni i ekstrovertirani. Uživaju upoznavati nove ljude te se uglavnom dobro slažu s drugim životinjama. Međutim, važno je naglasiti da većina pomeranaca nema točnu predodžbu o tome koliko su zapravo mali te nije neuobičajeno da se prvi postavljaju i laju na pse puno veće od sebe.

Treba ih osposobiti za hodanje na uzici. Dosljednost i strpljenje su ključ kod ovih pasa. Vrlo je važna stvar na koju biste trebali paziti nikada ne dopustiti da vaš pas skače na kauč i s njega jer se lako može ozlijediti.

Oni su vrlo inteligentna pasmina i izvrsni su u mnogim aktivnostima. Oni su željni naučiti nove stvari i zbog toga ih je lako trenirati. Ponekad mogu biti nepredvidivi i potrebna im je rana socijalizacija. Ovaj pas ne voli biti ostavljen sam na dulji vremenski period jer vrlo lako može postati tjeskoban zbog odvajanja.

Također, iako je malen i nuždu može obaviti na terasi, on kao i veliki psi ima potrebu izaći van i družiti se s drugim psima. Vole djecu, ali ne vole da ih ona tretiraju kao igračke (previše su osjetljivi da bi ih se stalno nosilo). Zato se ne preporučuju maloj djeci.

Što se održavanja dlake tiče, ovi psi se jako linjaju. Kako bi se linjanje držalo pod kontrolom, potrebno je redovno četkati svog psa, a najmanje dva puta tjedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.