Upoznajte Žako papige

Screenshot: YouTube

ŽAKO ili afrička siva papiga (Psittacus erithacus) vrsta je ptice koja pripada porodici papiga. Kao što joj ime govori, porijeklom je iz Afrike, točnije zapadne i srednje Afrike. Živi u jatima i rijetko je možemo pronaći na osami. Žako papiga najčešće naseljava područje kišnih šuma, plantaže i slične obrađene površine. Zbog ilegalnog lova koji je sve češći diljem svijeta, Žako papigu možemo pronaći u raznim državama.

Za razliku od drugih papiga upečatljivih boja, Žako papiga u potpunosti je siva. Ima tek žarkocrveni ili kestenjasto-smeđi rep. Žako su druželjubive ptice koje se kreću u parovima ili malim grupama. Okupljaju se u sumrak, a često prije zore napuštaju svoja gnijezda u potrazi za hranom. Ako se odjednom nađu u kavezu u čovjekovu domu, trebat će im vremena da se prilagode, a svoje nepovjerenje iskazat će tako što će non-stop stajati u udaljenom dijelu kaveza.

Kada se oglašava, proizvodi srednje bučne tonove. Žako je inteligentnija ptica od drugih vrsta kada je u pitanju sposobnost oponašanja ljudskog govora ili raznih drugih tonova. Može logički povezati riječi u rečenice i upotrijebiti ih u pravo vrijeme. Sintagme kao što su „Dobar dan“ ili „Dobra večer“ izgovorit će baš u momentu kada je zaista dan, odnosno večer.

Dokazano je da su Žako papige na nivou petogodišnjeg djeteta, a po nekim podacima mogu naučiti oponašati i do 800 riječi, što ih čini jednima od najinteligentnijih životinja. Žako papiga može biti savršen kućni ljubimac jer nije zahtjevna za održavanje i brigu. Potrebno joj je osigurati prostrani kavez s posudicama za hranu i vodu, igračkama i penjalicama. S obzirom na to da su vrlo inteligentne papigice, moguće je da će brzo savladati otvaranje vrata pa budite na oprezu.

Uz pravilnu njegu Žako može doživjeti i do 70 godina. Imajte na umu da su Žako papige porijeklom iz toplijih krajeva, stoga im je potrebna temperatura od minimalno 18 stupnjeva. Kada se jednom nauči na vas, možete je ostaviti slobodnu u kući ili stanu, no budite oprezni i zatvorite vrata i prozore.

Žako papiga voli imati svoj mir koji joj možete omogućiti tako da prekrijete kavez tkaninom. Vjerujte, kada se probudi, znat ćete!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.