Vaš pas voli se igrati sa štapom?! Veterinari imaju važno upozorenje

 Foto: www.123rf.com

GRACE Webster, predsjednica škotske podružnice Britanskog udruženja veterinara upozorila je vlasnike pasa da svojim ljubimcima prestanu bacati štapove jer kako tvrdi isti ozbiljno mogu ozlijediti psa.

Prema pisanju Guardiana povod za upozorenje je nedavni slučaj iz Škotske u kojem se psu u grlu zaglavio štap dužine 10 cm, uzrokovavši mu teške ozljede. Kao alternativnu štapovima veterinari preporučuju kupovne igračke za bacanje poput loptica i/ili frizbija.

"Bacanje štapova može uzrokovati strašne ozljede koje mogu biti neugodne za pse. Porezotine jezika i usta ili kao što je već navedeno zapinjanje dijela štapa u grlu samo se neke od njih", upozorava Webster.

S njom se slaže i Sean Wensley, vodeći čovjek Britanskog udruženja veterinara koji kaže da se slične ozljede događaju na području cijele Velike Britanije.

"Neke bolesti koje su posljedica igranja štapom nisu odmah vidljive. Primjerice, prljavština sa štapa puna je bakterija koje se iz usne šupljine mogu proširiti do jednjaka ili leđne moždine te uzrokovati paralizu", govori Wensley napominjući kako su neki psi zbog ozljeda uzrokovanih "štapnim igrama" morali biti eutanazirani.

Naravno, mnogi Britanci narugali su se upozorenju rekavši kako se njihovi psi bez ikakvih posljedica sa štapovima igraju cijeli život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.