Velški korgi: Veliki pas zarobljen u malom tijelu!

Foto: www.123rf.com

 VELIKI pas zarobljen u malom tijelu, kratak je opis onoga što ćete dobiti odlučite li postati vlasnik "pembruškog" velškog korgija.

Pembruški i kardiganski korgi 

Stoljećima ih se smatralo običnim psima mješancima (corgi u prijevodu znači mali pas), ali od 1934. kada je svaka dobila svoj kinološki standard gledaju se kao dvije različite pasmine, nazvane po velškim povijesnim pokrajinama ( Cardigan i Pembroke).

Kardiganski korgi duži je, viši i krupniji te se javlja u više boja nego pembruški korgi čije je krzno najčešće žuto-smeđe ili crvene boje s bijelim "oznakama", a dozvoljene su i kombinacije crvene, crne te bijele boje. Također, bitna razlika su uši koje su kod "pembruškog" korgija šiljate, a rep je toliko kratak da vam se može učiniti kao da ga nema. 

Danas, kad se govori o korgiju općenito misli se na "pembruški" tip psa. Iako ih se do 19. stoljeća držalo kao radne pse za čuvanje i pratnju stoke do sajmova ili pak kao lovačke pse bilo je i onih, poput kraljice Elizabete II koja ih je držala kao ljubimce.

Korgi kao kućni ljubimac

Tražite li malog i slatkog psa korgi će vas izgledom oduševiti, ali neka vas njegova veličina ne zavara jer većinu stvari koje mogu veliki psi može i korgi, pa i biti odličan pas čuvar.

To znači da je pun energije te se zato preporučuje vlasnicima koji vole duge i aktivne šetnje, sportašima rekreativcima ili pak ljudima koji traže psa koji će se natjecati u nekoj od psećih disciplina (npr. agility). Puno aktivnosti između ostalog im je potrebno jer su skloni debljanju.

Riječ je o prilagodljivom psu kojeg se zbog njegove veličine bez problema može držati u stanu. Kao i svaki pravilno socijaliziran pas korgi će se odlično slagati s djecom, drugim psima ali i drugim ljubimcima.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Cane corso

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špic

Zlatni retriver

Belgijski ovčar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.