VIDEO Rakuni su preslatka stvorenja koja će vam uljepšati dan

123rf.com

RAKUNI su neodoljive, zabavne i prekrasne životinje. Oni su sisavci srednje veličine koji nastanjuju Sjevernu Ameriku i najveći pripadnici porodice Procyonidae; dugi su od 40 do 70 cm i teški između 3,5 i 9 kg. 

Rakun ima sivkasto krzno, od kojeg je skoro 90% gusta podlaka koja ga štiti od hladnoće. Dvije su prepoznatljive odlike rakuna izuzetno spretne ruke i maska na licu; to su česte teme u mitologiji nekih sjevernoameričkih starosjedilačkih plemena.

Rakuni su poznati po svojoj inteligenciji, a istraživanja su pokazala da rješenja zadataka mogu pamtiti do tri godine. Prvobitno su stanište rakuna bile umjerene i mješovite šume Sjeverne Amerike, ali zbog svoje prilagodljivosti staništu proširili su se na planinska područja, obalne močvare i urbana područja, gdje ih mnogi ljudi smatraju štetočinama.

Zbog bjegova i uvođenja sredinom 20. stoljeća, rakuni danas nastanjuju središnji dio Europe, Kavkaz i Japan. Iako se prije smatralo da su rakuni samotne životinje, sada postoje dokazi da oni pokazuju društveno ponašanje specifično za spolove.

Ženke u srodstvu često dijele neko područje, dok nesrodni mužjaci žive zajedno u grupi od najviše četiri životinje kako bi održali svoju poziciju protiv drugih mužjaka tijekom sezone parenja. Iako rakuni u zatočeništvu mogu doživjeti 20 godina, u divljini im je životni vijek samo 1,8 do 3,1 godine. U mnogim su slučajevima lov i promet dva najčešća uzroka smrti.

Iako su rakuni divlje životinje, jednostavno ih je pripitomiti i brzo će postati dio vaše obitelji. U nekim situacijama znaju se ponašati pomalo agresivno, uglavnom kad je riječ o obrani teritorija. Što se tiče njihovog karaktera, rakuni su vrlo razigrane životinje i većinu dana uživaju u igri.

Kod držanja rakuna potrebno je obratiti pozornost na ishranu jer često upravo loša ishrana rezultira agresivnim ponašanjem i raznim oboljenjima. Ono što najviše vole jesti su kukci, crvi i ostale sitne životinje.

Osim toga, uživaju u voću i orašastim plodovima, posebno lješnjacima koji im predstavljaju pravu poslasticu.

Rakuni su poznati kao noćne životinjice pa tijekom dana uglavnom spavaju. Zbog toga je važno da im kavez smjestite na neko izolirano mjesto gdje će imati svoj mir.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom Članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.