VIDEO Sibirska ljepotica je odličan lovac

123rf.com

MALO se zna o porijeklu sibirske mačke koja je i danas još uvijek vrlo rijetka. To je velika mačka koja živa u divljim prostranstvima Rusije, a rijetki je imaju za kućnog ljubimca. Preci sibirske mačke mogli bi biti križanci između domaće mačke iz Sibira i divlje ukrajinske mačke.  

Navikla je na oštru klimu, zbog svog poludugog gustog krzna i guste poddlake. Prekrivena s dlakama otpornim na vodu može biti na vrlo niskim temperaturama. Ako se odlučite imati je za kućnog ljubimca, morat ćete se baviti četkanjem najmanje jednom tjedno.

Obitelj Schulz iz Berlina uvezla je 1987. dvije sibirske mačke Musse i Tima iz Petrograda. U svojoj uzgajivačnici uzgojili su prve sibirske mačke u Europi. 1990. godine registrirano je 15 primjeraka te pasmine. Te iste godine E. Terrel uvozi je i u Ameriku. Sibirska mačka je bezbrižna, tolerantna i druželjubiva.

Mirne i ujednačene naravi nevjerojatno umiljata i puna ljubavi, a poseban gušt joj je penjanje u kojem je vrlo vješta. Iako je vrlo miroljubiva, ove maca vrlo rado će oštriti nokte na tepisima i dijelovima namještaja, zbog čega bi joj trebalo osigurati grebalicu.

Neke sibirke obožavaju klasične fiksirane grebalice od konopca, dok je drugima dovoljna i obična drvena cjepanica. Odličan je lovac, zapravo je jedna vrlo aktivna i zaigrana maca. Ova mačka je pogodna za jednostavniju dresuru jer voli ”komunicirati” s ljudima.

Tu dolazi do izražaja njen ”pseći karakter”. Međutim, za razliku od pasa, sibirka neće postupati po komandama zato da bi dobila poslasticu, već vježbe shvaća kao igru i druženje sa svojim ”dvonošcem”.

Brzo uči i odlično savladava prepreke da bi dobila ono što želi. Sibirska mačka zadržava svoje dostojanstvo u svim okolnostima. Lako se adaptira na život u prirodi, a u kući joj je potrebno prostora u kojem se može "izdivljati".

Potpuni razvoj postiže tek s pet godina. Sibirska mačka je vrlo tiha, voli presti i, za razliku od drugih mačaka oglašava se umilnim ”cvrkutanjem”.

Obožava kada se s njom ”razgovara” i dolazi na poziv. Vrlo je dobrog zdravlja i, ako joj se pruži odgovarajuća njega, moći ćete dugo uživati u njenom društvu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.