Vodič za hranjenje i prehranu štenaca: Otkrivanje tajni zdravog i sretnog štenca

Foto: Shuttershock

Odgoj sretnog i zdravog štenca san je svakog vlasnika pasa. Jedan od najvažnijih aspekata ovog putovanja je pružanje vašem krznenom prijatelju prave prehrane. U ovom članku istražit ćemo osnove hranjenja i prehrane štenaca te kako vam Royal Canin može pomoći u postizanju tog cilja.

Razumijevanje prehrambenih potreba vašeg štenca

Štenci rastu nevjerojatnom brzinom, što znači da im trebaju posebne hranjive tvari koje podržavaju njihov razvoj. Evo nekoliko ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom odabira prave hrane za vašeg štenca:

  • Bjelančevine: Bjelančevine imaju ključnu ulogu u zdravom razvoju štenca jer izgrađuju i obnavljaju tjelesno tkivo, mišiće i kostur. U bjelančevinama je prisutno 20 aminokiselina. Esencijalne aminokiseline tijelo štenca ne može proizvesti u dovoljnim količinama za zdravo funkcioniranje i razvoj, stoga moraju biti prisutne u hrani. 
  • Masti: Prehrambene masti u uravnoteženoj prehrani predstavljaju najkoncentriraniji izvor energije te hrani za štence daju okus i teksturu. Osim što pružaju energiju, masti (poznate i kao lipidi) tijelo opskrbljuju esencijalnim masnim kiselinama ključnim za tjelesne funkcije, dok istovremeno pozitivno utječu na kakvoću krzna i zdravlje živčanog sustava.
  • Ugljikohidrati: Pojam „ugljikohidrati” uglavnom uključuje šećere, vlakna i škrob. Oni imaju ključnu ulogu u poboljšanju tjelesnih funkcija. Šećeri i škrob koji se upotrebljavaju u Royal Canin prehrambenim rješenjima koristan su i lako probavljiv oblik energije za štence u razvoju.
  • Vitamini i minerali: Ti mikro nutrijenti igraju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Vitamini su na primjer potrebni za širok raspon bioloških i razvojnih funkcija, uključujući imunološku i kognitivnu funkciju, razgradnju masti itd.
  • Voda: Štenci trebaju uvijek imati pristup svježoj vodi kako bi ostali hidratizirani i održavali pravilne tjelesne funkcije. Potrebe životinje za vodom uglavnom se podmiruju pijenjem, ali ne u potpunosti. U tome također pomaže prehrana, prvenstveno zahvaljujući udjelu vode koju hrana sadrži i koja se apsorbira uz hranjive tvari.

Odabir prave hrane za štence

Prilikom odabira najbolje hrane za vašeg štenca, važno je uzeti u obzir njihovu pasminu, veličinu i dob. Royal Canin nudi rješenja prilagođene prehrane dizajnirane za zadovoljavanje jedinstvenih potreba različitih pasmina i veličina.

Prehrana specifična za pasminu

Različite pasmine imaju različite prehrambene potrebe zbog varijacija u veličini, metabolizmu i obrascima rasta. Royal Canin nudi dijete specifične za pasminu, kao što je Royal Canin Labrador Retriever Puppy, koje udovoljavaju jedinstvenim potrebama pasmine vašeg štenca.

Prehrana temeljena na veličini

Prehrana temeljena na veličini usredotočuje se na zadovoljavanje prehrambenih potreba štenaca na temelju njihove odrasle veličine. Royal Canin nudi proizvode za štence u pet kategorija:

  • X small– do 4 kg u odrasloj dobi
  • Mini – do 10 kg u odrasloj dobi
  • Medium  – od 11 do 25 kg u odrasloj dobi
  • Maxi  – od 26 do 44 kg u odrasloj dobi
  • Giant – više od 45 kg u odrasloj dobi

Svaka kategorija sadrži posebno formulirane linije koje podržavaju rast i razvoj vašeg štenca.

Uspostavljanje rasporeda hranjenja

Dosljednost je ključna kada je u pitanju hranjenje vašeg štenca. Uspostavljanje redovitog rasporeda pomoći će im da se osjećaju sigurno i spriječiti prejedanje. Evo nekoliko općih smjernica:

8-12 tjedana starosti: Hranite svoje štene četiri puta dnevno.
3-6 mjeseci starosti: Smanjite učestalost hranjenja na tri puta dnevno.
6-12 mjeseci do odrasle dobi: Pređite na hranjenje dva puta dnevno.

Uvijek slijedite preporuke za hranjenje na pakiranju hrane za štence i konzultirajte se s veterinarom ako imate bilo kakvih briga.

Uloga Royal Canina u prehrani štenaca

Royal Canin posvećen je pružanju najbolje moguće prehrane štencima. S dubokim razumijevanjem jedinstvenih potreba svake pasmine, razvijaju znanstveno formulirane dijete koje podržavaju optimalan rast i razvoj. Odabirom Royal Canina, svojem štencu pružate temelj koji mu treba za dug, zdrav život.

Zaključno, razumijevanje prehrambenih potreba vašeg štenca i uspostavljanje dosljedne rutine hranjenja ključni su koraci prema odgoju zdravog, sretnog štenca. Uz pomoć Royal Canina, možete biti sigurni da svom krznenom prijatelju pružate najbolji mogući početak u životu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.