Vole li nas psi ili samo žele poslastice? Znanost ima odgovor

Foto: Pexels

AKO bilo kojeg vlasnika pitate voli li psa, njegov će odgovor biti prilično jasan – da. No, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakve osjećaje pas gaji prema vama. Voli li vas uistinu ili vas samo smatra „aparatom za poslastice“, pa njegova naklonost dolazi otuda?

Postoje brojna istraživanja koja se bave identifikacijom signala koje psi šalju vlasnicima. No, postoji zabrinutost da se velik dio tog ponašanja i signala zapravo svodi na činjenicu da psi vlasnike povezuju s pažnjom i hranom.

Ipak, novo istraživanje dokazuje što se točno događa u mozgu vašeg psa kada osjeti miris vlasnika. Također, otkrili su kako se tada psi osjećaju. The Feedski je objavio video u kojem je voditelj William Copus pitao što se zapravo događa u mozgu psa kada vidi i nanjuši svog vlasnika te zašto je toliko uzbuđen, prenosi The Mirror.

Kako bi otkrili kako njihov mozak funkcionira, znanstvenici su psima dali da ponjuše štapiće s vatom. Jedan je štapić bio natopljen znojem vlasnika, a drugi znojem neznanca. Otkrili su da se specifičan dio mozga aktivirao samo kada su nanjušili miris svog vlasnika.

Kada je aktivirani dio mozga pasa uspoređen s mozgom čovjeka, otkriveno je da se radi o istom dijelu mozga koji se kod nas aktivira kada očekujemo druženje s nekim tko nam je drag. Drugo istraživanje utvrdilo je da, kada vas pas gleda, on vas zapravo grli očima.

„Kada vas psi gledaju, oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, aktivno se oslobađa u njihovoj krvi. Dakle, ne gledaju vas zato što nešto žele, već vas jednostavno vole“, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.