Za vlasnike koji nemaju vremena - predstavljamo On-line školicu za pse

123rf.com

VEĆINA vlasnika koji imaju problem sa svojim ljubimcima, nema vremena dovoljno im se posvetiti ili ići u školice. Ponekad nije samo vrijeme upitno nego i obveze te financije.

Najviše problema imaju vlasnici štenaca koji su ujedno i najzahtjevniji i u dobi su kada su odvojeni od svoje majke i moraju se adaptirati na novu okolinu i ljude oko sebe. Štenci moraju naučiti gdje obavljati nuždu, što smiju, a što ne smiju gristi, socijalizirati se i naučiti lijepom ponašanju.

Iako većina vlasnika štenaca ima dobru volju, ponekad ih koči vrijeme ili posao. Dr. sci. Irena Petak, dipl. ing. biol. savjetnica za ponašanje životinja, je pokrenula On-line školicu za vlasnike štenaca koja počinje ovu nedjelju te se još uvijek stignete prijaviti.

 Pitali smo Irenu zašto se odlučila na ovakav tip školice:
"Stalno dobivam vaša pitanja o socijalizaciji, odgoju i treningu štenaca, a neki od čestih upita su: Upomoć! Moje štene sve grize, stalno piški, trga pelene, lovi našu mačku, jede izmet, ne spava noću... 

Dio skrbnika štenadi ne izvodi štence van zato što nisu cijepljeni, dio štenadi je stalno u kući zbog zimskog vremena ili neke bolesti. Neki štenci idu van, ali ne dobiju priliku za socijalizaciju i habituaciju. Ipak, period rane socijalizacije traje do četvrtog mjeseca starosti i ne može se zaustaviti dok uvjeti za izlazak van ne postanu pogodni. 

Primarno, edukacija on-line namijenjena je za one koji imaju štenad staru do četiri mjeseca ili one koji tek razmišljaju da pruže dom štenetu i žele se pripremiti za dolazak novog člana obitelji. 

Iako on-line nije zamjena 'u živo', za štence koji nisu primili potrebna cjepiva, ovo je jedina opcija. tečaj je i za one vlasnike i štence tamo gdje nema trenera i školica

Ako se u vašoj blizini organiziraju tečajevi za štenad, on-line tečaj može poslužiti kao priprema."

Sudionici edukacije dobit će informacije u obliku tekstova i videa te će imati zadatke za samostalno vježbanje. Grupa će čitavo vrijeme biti otvorena za pitanja i diskusiju.

Teme koje će biti obuhvaćene:
•    Što je socijalizacija štenadi 
•    Osnovno o psećoj vrsti
•    Što i kako psi nasljeđuju od svojih predaka (osnove epigenetike i genetike)
•    Što sve socijalizacija treba uključivati – samostalni praktični rad
•    Habituacija šteneta – samostalni praktični rad
•    Igračke
•    Inhibicija ugriza
•    Obavljanje nužde
•    Učenje na ormu i lajnu
•    Ostavljanje šteneta samog kod kuće
•    Pripreme za pucnjavu, gromove i druge glasne zvukove
•    Osnove treninga – samostalni praktični rad 
•    Kako izbjeći probleme u ponašanju

U grupu će se stalno dodavati materijali, tako da svako neovisno o tome kada se uključi ima nešto za pročitati i pogledati.

Ako bilo tko izostane u nedjelju, imat će video za pogledati kasnije. Cijeli tjedan imaju prilike za diskusije unutar grupe s drugim vlasnicima štenadi.

Predviđeno trajanje On-line školice je pet tjedana te postoji i mogućnost individualnih konzultacija. Za školicu je potrebno prijaviti se i uplatiti kotizaciju, a više informacija o svemu možete saznati i na e-mail: dr.sc.irena.petak@gmail.com 

Dr. sci. Irena Petak, dipl. ing. biol. se bavi ponašanjem i dobrobiti životinja više od 20 godina. Studirala je biologiju (ekologiju) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te doktorirala na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Školovala se u inozemstvu, odnosno u Austriji, Irskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Nizozemskoj. Na Sveučilištu u Edinburgu magistrirala je primijenjenu etologiju i dobrobit životinja, s temom o komunikaciji pasa. Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova.

Nakon povratka u Hrvatsku nastavila je raditi kao savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca u suradnji s doktorima veterinarske medicine i brojnim udrugama za zaštitu životinja. Često održava radionice i razna predavanja te piše edukativne članke vezane uz ponašanje životinja. 

Vjerujemo da će vam se dopasti ovaj način školice, pogotovo ako ste vlasnik koji zbog životnog ritma ne može izbivati iz kuće duže vrijeme, no imajte a umu da neovisno tome što je školica On-line, sa svojim štencem ćete morati raditi vježbice. 

Stoga, požurite i prijavite se na ovu super On-line školicu i stvorite kvalitetan odnos sa svojim ljubimcem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.