NOVI ZAKON, STARA PRAVILA Zašto Hrvatska dozvoljava sakaćenje pasa?

Ilustracija: 123rf.com

 IAKO je rezanje ušiju i repova kod pasa, kao i odstranjivanje kandži, rezanje glasnica kod mačaka i druge djelomične ili potpune amputacija u većini svjetskih država, uključujući i članice Europske unije zabranjena, postojeći hrvatski zakon o zaštiti životinja još uvijek određenim interesnim skupinama dozvoljava sakaćenje pasa.

Konkretno, riječ je o vlasnicima lovačkih pasa kojima će, sudeći prema nacrtu novog zakona o zaštiti životinja ova okrutna praksa i dalje biti dozvoljena.

Uzmemo li u obzir da bez obzira bio lovački ili ne pas ušima, repom kao i ostalim dijelovima tijela komunicira s drugim životinjama postavlja se pitanje zašto je nekima  dozvoljeno nešto što je svima drugima (s razlogom) zabranjeno?

Ne pitamo se to samo mi, već i građani koji su uputili prigovore na sporni članak zakona, koji smatraju da "ako ne postoje ozbiljni, znanstveno utemeljeni razlozi da se lovačkim psima kupiraju uši i repovi da bi zakon trebao zabranjivati i kupiranje lovačkih pasa".

Dodaju da ako takvi argumenti i dokazi postoje, da bi ih Ministarstvo poljoprivrede trebalo objaviti (kao i izvore podataka) na svojim internetskim stranicama.

Da je riječ o apsurdnom članku zakona koji treba mijenjati smatra i udruga Prijatelji životinja koja je donositeljima zakona predložila da izbace sporni članak, a tiče se kupiranja lovačkih pasa.

Smatraju da "amputacije ili uklanjanja dijelova tijela kod ''lovačkih'' pasa zbog kinoloških standarda nije ničim opravdana, a okrutna je prema psima".

Za komentar spornog članka zamolili smo i Ministarstvo poljoprivrede, ali odgovor na naš upit nismo dobili. A baš bi voljeli znati po čemu se to razlikuju lovački od svih ostalih pasa!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.