Zbog kraja sezone lova u Španjolskoj strada čak 100 tisuća pasa

Foto: Shutterstock

Prvi dan veljače tradicionalno je tužan za ljubitelje životinja diljem svijeta, a pogotovo u Španjolskoj. O čemu se radi, pojasnili su iz udruge Pomozimo hrtovima Hrvatska u objavi na Facebooku. Naime, 1. veljače obilježava se kraj sezone lova u Španjolskoj i tada lovci, vlasnici brojnih hrtova, zadržavaju samo mužjaka i ženku za rasplod te se rješavaju ostalih pasa kojih svaki lovac u prosjeku ima 12.

"Iako besplatno, bez ikakvih pitanja svoje galge mogu ostaviti u azilima, mnogi se još vode za horor mitovima da koliko više galgo pati tijekom smrti, toliko će biti bolja iduća lovna sezona. Zato će ih najviše završiti obješenih da tek vrhovima šapa dotiču tlo, bačenih u bunare, puštenih da lutaju cestama i skončaju od gladi ili pod kotačima automobila ili zavezanih za tračnice, sve u ime dobre lovne sezone", stoji u objavi.

1.2. je World Galgo Day ili Dia del Galgo, datum kojeg se bojimo svake godine😔. To je dan kada je kraj lovne sezone u...

Posted by Pomozimo hrtovima Hrvatska on Thursday, February 1, 2024

Prema procjenama, život će u narednim danima izgubiti oko 100 tisuća lovačkih pasa. "Pitate se kako je to moguće? Nakon velike pravne bitke, prava lovačkih pasa su bila priznata da bi opet bila oduzeta i sada oni nemaju status živog bića nego privatne stvari i alata za lov", poručili su iz udruge.

"Zato pomažemo koliko možemo i na ovaj dan se volonteri već spremaju za odlazak u azil gdje će trebati pomoć od hvatanja uplašenih galga po poljima i cestama, spašavanje ozlijeđenih i saniranje rana, a o prepunim boxevima u azilu ne trebamo ni pričati jer pucaju po šavovima i kada nije ovaj dio godine", zaključili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.