Znanstvenici su otkrili sanjaju li psi i o čemu

Foto: Unsplash

JESTE li se ikada zapitali što se događa u glavi vašeg psa dok mirno drijema na kauču? Možda ste primijetili kako mu šapice trzaju ili kako lagano reži dok spava. Sve su to znakovi da vaš pas možda sanja.

No, sanjaju li psi zaista i, ako da, o čemu sanjaju? Znanstvenici imaju zanimljive odgovore na ta pitanja.

Jedno od najpoznatijih istraživanja o snovima pasa proveli su znanstvenici na Massachusetts Institute of Technology (MIT), predvođeni dr. Matthewom Wilsonom i Kenwayem Louiejem.

U ovom istraživanju, koje je provedeno na štakorima (ali relevantno i za pse zbog sličnosti strukture mozga sisavaca), znanstvenici su proučavali moždane valove životinja dok su bile budne te ih uspoređivali s onima tijekom sna.

Otkrili su da su obrasci moždanih valova tijekom REM faze sna gotovo identični onima koje su životinje imale dok su bile budne. To ukazuje na to da su štakori sanjali o aktivnostima koje su radili tijekom dana.

Foto: Suzana S, 

Budući da psi imaju sličnu moždanu strukturu kao i štakori, zaključeno je da psi vjerojatno također sanjaju o svojim dnevnim aktivnostima.

Također, istraživanje dr. Stanleyja Corena, poznatog psihologa i autora knjige "Do Dogs Dream?", dodatno podržava ovu tezu. Zaključio je da, s obzirom na to da psi prolaze kroz iste faze sna kao ljudi, uključujući REM fazu, vrlo je vjerojatno da i psi sanjaju na način sličan ljudima.

O čemu psi sanjaju?

Iako ne možemo sa sigurnošću znati o čemu psi sanjaju, istraživači vjeruju da su njihovi snovi povezani s njihovim svakodnevnim iskustvima. To znači da bi vaš pas mogao sanjati o igri s omiljenom igračkom, trčanju po parku ili čak o tome kako čuva svoju obitelj.

Dr. Stanley Coren, poznati psiholog i stručnjak za pse, sugerira da snovi pasa vjerojatno odražavaju aktivnosti koje su im važne. Na primjer, radni psi, poput onih koji pomažu u lovu ili čuvanju stada, možda sanjaju o izvršavanju svojih zadataka.

@maya_mocksie Mocca -odmorko #americanakita #dogs #hardlife #love #sleepingbeauty #fluffydog #americanakitadog #americanakita #funnymoments #funnydogsoftikt ♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel

Što ako pas ima noćne more?

Baš kao i ljudi, psi također mogu imati noćne more. Ako vaš pas počne cviliti, režati ili pokazivati znakove straha dok spava, moguće je da sanja nešto uznemirujuće.

Iako je prirodno željeti ga probuditi i utješiti, stručnjaci savjetuju da se to ne čini jer bi pas mogao naglo probuditi i biti zbunjen ili uplašen. Umjesto toga, najbolje je pustiti psa da se sam probudi.

Psi sanjaju, a njihovi su snovi vjerojatno puni aktivnosti koje vole ili koje su im važne. Sljedeći put kada vidite svog psa kako se trza ili cvili dok spava, možete se nasmijati i zamisliti ga kako trči po livadi ili igra igru sa svojim najboljim prijateljem.

 

Sanjanje je još jedan način na koji su naši psi slični nama, što samo dodatno učvršćuje posebnu vezu koju imamo s njima.

Ova istraživanja pružaju znanstvenu osnovu za razumijevanje kako i o čemu psi sanjaju, iako ne možemo sa sigurnošću reći što se točno događa u njihovim snovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.