Znanstvenici tvrde: Ako vaš pas radi ovu stvar dok mu pričate, možda vas razumije

Ilustracija: Shutterstock

PRIMIJETITE li ponekad kako pas slatko okreće glavu dok pričate s njim? Taj pokret zapravo može značiti da vaš četveronožni prijatelj razumije što mu poručujete da učini zbog izraza na vašem licu dok vas promatra.

Jedno je istraživanje pokazalo kako psi s ljudima uspostavljaju kontakt očima i promatraju govor tijela čovjeka kako bi shvatili što trebaju uraditi. Istraživači su promatrali različita ponašanja pasa, a u svakom su reagirali poput dojenčadi, koju su također proučavali. 

Znanstvenici koji su provodili istraživanje, objavljeno na ovom linku, vjeruju kako su psi evolucijom i vezivanjem za ljude poprimili neke ljudske vještine. U nastavku možete pročitati pet stvari koje vaš pas može razumjeti promatrajući izraze lica.

Kada ste tužni

Jeste li nekad bili tužni, a onda vam je odjednom prišao vaš pas i počeo se maziti? Psi mogu osjetiti da nešto nije u redu i u tom trenutku se trude da vas na neki način utješe. Njihova je ljubav iskrena.

Kada ste nepravedni

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo je da psi postaju uznemireni i plašljivi kada primijete da poklanjate više pažnje drugom ljubimcu u kući.

Kada vam nisu prioritet

Ako dobijete bebu, vaš će pas shvatiti da više ne može biti u centru pozornosti. To može izazvati depresiju kod ljubimca, a ponekad će on ili ona čak biti ljubomorni na bebu. 

Kada ste ljuti

Psi mogu osjetiti kada ste ljuti na njih i u takvim situacijama se trude da se odljutite tako što se maze ili bulje u vas svojim slatkim psećim očima. Psa to može uzrujati, stoga kada se opustite, nije loša ideja da mu date poslasticu ili ga izvedete u šetnju.

Kada ste uplašeni

Vaš će pas primijetiti kada se ponašate uplašeno. Određene vrste pasmina u toj situaciji će vas pokušati zaštititi, dok će se drugi vjerojatno bojati i sami ako vide da ste vi uplašeni.