Znate li što je mačja metvica i zašto joj mačke ne mogu odoljeti?

Foto: Shutterstock

Mačja metvica je biljka koja je poznata po svojim učincima na mačke. Iako ne djeluje na sve mačke, većina njih pokazuje interes i uzbuđenje oko ove biljke.

Biljka sadrži kemijsku tvar koja se naziva nepetalakton te utječe na receptore u nosu mačaka i uzrokuje reakciju sličnu onoj koju uzrokuju feromoni. Mačke reagiraju na nepetalakton trljanjem, lizanjem, grickanjem i valjanjem po biljci. Neki vlasnici koriste mačju metvicu kao igračku kako bi potaknuli mačke na aktivnost i smanjili im stres.

Paziti na pretjerano izlaganje

Može se kupiti u obliku suhih listića ili tekućeg ekstrakta. Međutim, važno je napomenuti da ne bi trebala biti osnovni izvor zabave za mačke, već samo dodatak. Prekomjerno izlaganje mačke metvici može dovesti do smanjenja učinkovitosti metvice, stoga se preporučuje samo povremeno korištenje kako bi se održala njezina privlačnost za mačke.

Postoji mali postotak mačaka koje ne pokazuju interes ili ne reagiraju na mačju metvicu. Ova neosjetljivost može biti genetska ili individualna i varira od mačke do mačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.