Splićanin ušao u zadarske tunele. Jedan bunker ostavio ga bez riječi, a evo i zašto

Screenshot: YouTube

SPLITSKI avanturist, youtuber i fotograf Jurica Galić Juka objavio je video u kojemu je posjetio zadarske tunele. Kroz zadarske bunkere proveo ga je Jurica Vučetić, inače amaterski istraživač povijesti i kako kažu, najbolji poznavatelj ovih objekata na području Zadra.

Obišao je šest bunkera

Bunkeri koje je pokazao u videu građeni su od početka tridesetih godina pa sve do talijanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu. Gradili su ih vješti talijanski inženjerci kako bi obranili tadašnju talijansku enklavu Zadar od eventualnog napada vojske Kraljevine Jugoslavije. "Ukupno ih je izgrađeno preko 260, a mi smo ih ovom prilikom obišli tek šest", kaže Galić.

Najprije su se spustili u podzemnu utvrdu oznake B-17 na području Žmirića. Riječ je o klasičnoj podzemnoj utvrdi s dva ulaza i dvije čelične kupole za strojnice. U njezinoj neposrednoj blizini nalazi se ojačani poljski položaj oznake B-12 koji osim kružnog položaja za strojnicu ima i betonski rov te malo sklonište. U starom dijelu naselja Bokanjac spustili su se u podzemnu utvrdu oznake C-1 koja ima dva ulaza i četiri borbena položaja.

"Na obližnjem groblju spustili smo se u još jednu utvrdu. Ovaj put je riječ o utvrdi oznake C-47 i imena Fratelli Croce. Ova utvrda ima četiri ulaza i četiri borbena položaja, te hodnike dužine preko 100 m koji se gotovo u cijelosti nalaze ispod mjesnog groblja i groblja njemačkih ratnih zarobljenika", govori Jura.

Jedan bunker ga je ostavio bez riječi

"Na području zadarskog Dračevca obišli smo poprište krvave i presudne bitke iz listopada 1991. tijekom napada JNA na Zadar. Ovaj 'zadarski Alamo', kako su ga Zadrani nazvali, još uvijek pruža savršen uvid u ono što se tu dogodilo. U toj bitci je uništen tenk T-55 bivše JNA, kao i talijanski bunker oznake E-8 koji je u Domovinskom ratu nosio ime Vila Trojka", dodaje Jura.

Za kraj obišli su veliki betonski bunker oznake B-6 koji se nalazi na periferiji Novog naselja na Bokanjcu. "Ovaj najnapredniji model talijanskih bunkera ostavio nas je bez riječi s više metara debelim zidovima te s čak četiri metra debelom kapom", zaključio je Galić.

Pročitajte više