11 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Foto: 123RF

POROĐAJ je posebno, mnoge žene će reći i nadnaravno, iskustvo, a pomisao na to da ćete uskoro upoznati svoje dijete iznimno je uzbuđujuća. No, u svemu tome mnoge trudnice potpuno nesvjesno usporavaju porođaj i dodatno ga kompliciraju.

Upravo zato je portal Netmums razgovarao s babicom s višegodišnjim iskustvom, Sharon Trotter koja je izdvojila čak 11 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi. Za vlastito i djetetovo dobro, naravno.

1. Nemojte slušati horor priče

Uvijek postoji ona jedna prijateljica koja kao iz rukava izvlači priču o porođaju koji je trajao 48 sati. No, ako trebate uskoro roditi, takve priče su posljednje što vam je potrebno.

"Porođaj može dugo trajati i 24-satni porođaji za prvorotkinje nisu rijetkost. Neke žene će vam možda reći da su rađale 36 ili 48 sati, ali to je rijetkost. U porođaju ste samo onda kada imate pravilne, jake i bolne kontrakcije, što rezultira dilatacijom grlića maternice", objasnila je Trotter.

Osim toga, važno je biti svjestan da između kontrakcija nećete osjećati bol.

2. Ne razmišljajte o tome kako bi bilo lijepo preskočiti porođaj

Da, vjerojatno će biti bolno, ali porođaj i rođenje djeteta bi trebali biti divno iskustvo.

"Lako je, nakon devet mjeseci trudnoće, postati nestrpljiva, ali pokušajte dopustiti svom tijelu da radi ono za što je dizajnirano - rodi dijete", savjetuje ona.

3. Ne brinite se ako vaša beba "kasni"

"Jako je često, osobito kod prve trudnoće, da dijete kasni sedam, deset pa čak i 14 dana", kaže ova babica.

Upravo zato ne priželjkujte indukciju kada ona nije potrebna jer ako niste spremni za porođaj, on bi se mogao nepotrebno zakomplicirati te bi na kraju mogla biti potrebna medicinska intervencija, poput carskog reza.

4. Nemojte prerano ići u bolnicu

U većini slučajeva nema potrebe da krenete u bolnicu čim osjetite prvu kontrakciju.

"To bi moglo dovesti do toga da vaše tijelo krene oslobađati hormone stresa koji zapravo mogu usporiti porođaj. Mnogo je bolje prvo nazvati rodilište i pitati za savjet. Također, sve dok vam ne pukne vodenjak i dok su bebini pokreti uobičajeni, vjerojatno će vam savjetovati da ostanete kod kuće sve dok kontrakcije ne postanu češće ili dok vam ne bude potreban lijek za smanjenje bolova", objasnila je Sharon. 

5. Nemojte miješati Braxton-Hicks kontrakcije s pravim trudovima

Lažne kontrakcije su uobičajene tijekom cijele trudnoće te su one način na koji se vaše tijelo priprema za porođaj. Upravo zato mnoge žene, osobito one kojima je ovo prva trudnoća, misle da rađaju. Važno je naučiti razlikovati lažne od pravih kontrakcija.

6. Nemojte se čvrsto držati vašeg napisanog plana porođaja

Rađanje je posebno i drugačije za svaku ženu. Zato ne bi trebali biti fokusirani samo na ono što ste napisali na svom planu porođaja.

"Budite realne. U bolnicu trebate doći otvorenog uma i osluškivati svoje instinkte. Budite spremne biti fleksibilne ako je napredak sporiji nego što ste zamislili", naglašava babica.

Osim toga, ističe važnost toga da imate povjerenja u osobu koja će vam biti u pratnji. 

"Ako tijekom porođaja shvate što želite ili ne želite, ona vam može pomoći i ponašati se kao vaš glasnogovornik, pa im obavezno objasnite svoje želje i očekivanja i prije porođaja", naglašava.

7. Nemojte slušati prijateljicu svoje mame

Sve su one uvjerene da imaju najbolje savjete što trebate ili ne trebate raditi tijekom porođaja, ali Sharon savjetuje da slušate vlastite instinkte i medicinsko osoblje.

8. Ne bojte se tražiti drugu babicu

Važno je imati povjerenje i osjećati se ugodno s babicom u bolnici. Tek kada se budete tako osjećali, sve će ići glatko.

9. Nemojte biti fizički i mentalno nespremne

Rođenje djeteta oduzima puno energije i zahtjeva koncentraciju. Upravo zato ova babica preporučuje da se pripremite uz pomoć različitih tečajeva, masaža pa čak i vježbi.

10. Nemojte pretjerivati s upijanjem enormnih količina informacija

Iako je dobro znati što će vaše tijelo raditi tijekom trudova i porođaja, pokušajte se ne preopteretiti informacijama i pokušajte imati realna očekivanja.

"Pojedine žene su pročitale svu moguću literaturu i imaju viziju kako će njihov porođaj izgledati. Ako njihovo iskustvo ne bude upravo takvo, to može negativno utjecati na njihov rani odnos s djetetom", upozorava ona.

11. Ne brinite se zbog velike nužde

"Iskreno, primalje su to već vidjele i prije vas. Ne vrijedi se brinuti oko onoga što će vaše tijelo napraviti tijekom porođaja, bilo da je riječ o velikoj nuždi ili povraćanju", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.