13 razloga zašto su današnja djeca razmažena, a krivi su isključivo roditelji

Foto: WeHeartIt/123rf

DANAŠNJE mame možda se ne bi složile sa starim odgojnim metodama po kojima se znalo gdje je djeci "mjesto" kao i to da je što ranije "odgurivanje" djeteta od sebe, da se što prije osamostali, izraz ljubavi, a ne ignoriranja.

A to nisu jedina pravila koja su u modernom odgoju promijenjena i zbog čega su današnja djeca, slažete li se, razmaženija nego prije.

Doduše, ni roditeljstvo danas nije nimalo lako. Nije bilo ni prije, ali se danas svaka odgojna metoda važe više i dulje te roditelji imaju puno veći pritisak i osjećaj da, za sve što rade, uvijek postoji netko tko će reći da to valja i ne valja.

Ako ste suviše angažirani oko djeteta, nazivat će vas helikopter-roditeljima i upozoravati da će vam dijete biti preosjetljivo. Ako ste pak puno slobodniji te svoju djecu puštate da se o mnogim stvarima brinu sami, prozvat će vas roditeljem koji zanemaruje dijete i stavlja previše toga na njihova mala leđa.

Zato se čini kako će, bez obzira na vaš odgoj, uvijek postojati netko tko će vam "u povjerenju" reći da griješite.

Međutim, za neke se stvari ipak sve jasnije zna da su roditelji jedini krivci što je dijete jednostavno previše razmaženo, što je odlika djeteta koju nitko, baš nitko, ne gleda s odobravanjem.


"Znam da to zvuči grozno, ali razmaženo dijete nije dobro odgojeno dijete, a roditelji moraju shvatiti da, ako ih oni neće podučiti najboljem ponašanjem, nitko drugi to neće moći učiniti. Nitko osim njih", zaključila je autorica knjige "Your Kid's a Brat and It's All Your Fault", Elaine Rose Glickman.



Prema njenim riječima, oni koji žele spriječiti da i njihovo dijete postane razmaženo, moraju shvatiti u čemu griješe, odnosno, kako svojim postupcima potiču razmaženost kod svog djeteta.

Ovo su najvažnije pogreške koje bi roditelji trebali ispravljati u odgoju moderne djece:

1. Ne, to nije način na koji se vaše dijete izražava

Djeca su u globalu ista. Ona bi se i grizla i tukla i ljutila na sve, ako im to dozvolite. To je jedinstveni izraz svakog djeteta. Izraz koji se od malena treba sjeći u korijenu, upornim objašnjavanjem zašto to nije dobro i razumijevanjem zašto je dijete ljutito, zašto bi se tuklo, zašto se baca po podu....

2. Pustite ih da odrastu

Roditelji danas imaju velika očekivanja od svog djeteta, iako većina toj istoj djeci ne dozvoljava da na vrijeme odrastu.

3. Stalno je netko drugi kriv


Roditelj koji ne može uvidjeti gdje griješi, najčešće za sve što je loše okrivljuje nekog drugog - od modernih, drugačijih vremena do nesmotrenih učitelja i tolike tehnologije.

4. Mislite da ste dobar primjer jer ste uvijek tu za svoje dijete

Ako je roditelj taj koji djetetu mora pružiti najbolje primjere i biti onaj koji će ga naučiti dobrom ponašanju to znači da morate uvijek biti uz svoje dijete, a ne stalno za svoje dijete. Jer ono što roditelj čini za svoje dijete, odnosno umjesto djeteta, njega neće učiniti ni odgovornim ni zrelim.

5. Djeca ne trebaju dobiti ni imati sve što požele

Dobar je roditelj onaj koji će moći dobro odvagnuti svaku želju svog djeteta te na većinu bespotrebnih želja znati odlučno reći ne. U suprotnom, dijete dobiva sve što želi i samim time ne uči cijeniti sve što ima.



6. Ne tražite isprike u činjenici da je dijete još uvijek malo

Nijedno dijete nije premaleno da bi se učilo disciplini. Ona je važna od samog početka i to je jedini način da, kako dijete bude sazrijevalo, zna uvažiti granice dozvoljenog ponašanja za svaku narednu dob.

7. Puštate svom djetetu da vam se obraća na krivi način


Često se zna čuti da su današnja djeca bezobrazna u razgovoru sa svojim roditeljima. Previše odgovaraju, koriste "odrasle" riječi, a sve zato što su im to kroz odrastanje dozvolili njihovi roditelji. Iako je to uglavnom način komunikacije za koje bi se svaki roditelji zakleo kako ga ne bi dozvolio svom kolegi, prijatelju, susjedu, djeci to ipak dozvoljavaju jer su to, eto, njihova djeca.

8. Mislite da će vrijeme za lijep odgoj doći tek kasnije

Jedna od prvih stvari koje morate odlučiti o odgoju svog djeteta čak i kad je još uvijek novorođenče, tiče se baš toga kakvo dijete želite imati. I tad ga tako morate odgajati od malena.
Želite li da dijete bude pristojno, od njihovih prvih riječi vi morate biti taj koji će im se stalno obraćati sa svim pristojnim frazama. Riječi "molim te", "da, hvala", "ne, hvala", "izvoli", "oprosti", moraju biti dio svakodnevne komunikacije, a ne nešto na što ćete ih podsjećati jednom kad malo narastu.

9. Ne vidite cijelu sliku

Neki roditelji namjerno ignoriraju činjenicu da njihovo dijete jednostavno nije savršeno, a neki, zbog manjka vremena i fokusiranosti, ne uspijevaju shvatiti cijelu "sliku" o svom djetetu, nego vide samo dijelove. I to one dijelove koji im se sviđaju. No, što prije shvatite da vaše dijete već ima dosta mana, prije ćete ih moći početi popravljati.

10. Ne rješavate dobro njihove ispade u javnosti

U današnje vrijeme djeca i njihovi ispadi nisu poželjni u javnosti, iako je u cijeloj priči zapravo najnepoželjnije krivo reagiranje na takvo njihovo ponašanje. Djeca moraju biti dio javnog života, moraju se naučiti ponašanju u javnosti i zato roditelji moraju znati spriječiti dječje ispade te ih na razuman način učiti kako ne ponavljati loše ponašanje.

Zato ni metoda "nek se dijete ispuca", kao ni metoda da se s djecom ne ide obavljati razne stvari, nisu dobre.

11. Bojite se da će vaša kazna ostaviti dugotrajne posljedice na dijete

Toga se ne bojte, tome se veselite, jer svaka disciplinska mjera koja je morala biti izrečena zbog dobrobiti svih vas, ostavit će trag na vašem djetetu. Ali pozitivan, jer će dijete naučiti da ga roditelji vole, da su roditelji mudri jer su im znali postaviti granice i zbog toga im pružili priliku da postanu bolji ljudi. Samim time, više će vas i poštovati. Doživotno.



12. Štitite ih od loših stvari

Da bi dijete moglo naučiti kako se ne ozlijediti, prije svega treba naučiti padati. Da bi dijete moglo naučiti kako da ne razočarava druge, i samo prije toga mora biti razočarano. Sjetite se samo uzrečice "Svako zlo za neko dobro" i one da se na pogreškama uči.

13. Ne budite im prijatelj

Najbolji su roditelji oni koji znaju kad će popustiti djetetu, a kada će biti njegov "šef". Roditelj mora biti šef koji će, zbog viših i važnijih interesa, djetetu često biti čak i neprijatelj, jer mu neće dozvoliti sve što je dijete zamislilo da bi trebalo dobiti/imati/reći/napraviti....
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.