13 vještina koje ima svaka majka

Foto: Shutterstock

BEZ obzira da li su vam urođene ili ste ih stekle metodom pokušaja i pogrešaka vještine koje mame imaju kod svakog će izazvati ljubomoru. Evo nekoliko takvih vještina

 
1. Majke su kraljice obavljanja više stvari istovremeno
 
U pet minuta koliko traje vožnja do škole prosječna majka u glavi slaže popis obveza, zaustavlja svađu među djecom na stražnjem sjedalu, podsjeti djecu što su zaboravili, provjeri imaju li zadaće, traži radio stanicu, mahne pristojno drugoj majci u prolazu i brzo provjeri ruž u retrovizoru dok razmišlja tko bi sve mogao komentirati njen status na Facebooku u kojem piše opet nešto smiješno o djeci. Nekad je pravo čudo da se sjeti disati.
 
2. Majčina intuicija
 
Majke poznaju svoju djecu bolje nego bilo tko drugi i dok ona bezbrižno balansiraju na spravama u parku, majka će predvidjeti što bi se sve moglo dogoditi. Drugim riječima, svaka majka zna hoće li njeno dijete namjerno skočiti sa sprave ili će slučajno pasti. I naravno, uvijek na vrijeme reagiraju kako bi spriječile posljedice.

3. Majke su dobre u empatiji
 
Svaka majka osjeća bol svog djeteta. Sve mame su barem jednom pomislile da bar njih boli umjesto djeteta, a empatija je toliko jaka da može prerasti u pravu fizičku bol. 
 
4. Majke daju dar mudrosti
 
Iako djeca naš savjet ne bi nazvala darom, sigurno ga duboko u sebi cijene. Neke majke vole više davati savjete nego ih primati, a neke daju savjete o svemu i naravno, uvijek misle kako su ti savjeti korisni. 
 
5. Znaju kako funkcionirati s malo ili nimalo sna
 
Ovo je ključna vještina koju, ako im nije urođena, majke vrlo brzo nauče. Posebno zato što je u prvim mjesecima djetetova života ideja o osam sati sna samo ideja i gotovo si ni jedna majka to ne može priuštiti. Nevjerojatno je kako s tako malo sna, natečenih očiju, majke i dalje kuhaju, peglaju i brinu o djecu.
 
6. Fokus je na detaljima
 
Majke vide sve, čak i ono što je potpuno nevažno. I uvijek točno znaju gdje treba gledati kako bi uočile neku manu i na vrijeme upozorile dijete.
 
7. Cijene male stvari u životu
 
Majke cijene ono što drugi ne shvaćaju ozbiljno: čarape koje imaju svoj par, to što nema urina oko školjke, apstraktne crteže naše djece, pojedeno povrće, čiste zube, napredni vokabular, zagrljaje, kavu, tišinu, popodnevni odmor, dobru frizuru i traperice koje su nam šire nego prije par mjeseci. 
 
8. Uvijek ukažu na ono što je očito
 
Majke ne samo da cijene male stvari nego ih i istaknu. Primjerice, ako se vaše dijete spotakne, kažete da mu je odvezana cipela, kada zazvoni telefon svima to objavite ili kada ste loše volje pa nakon pola sata gunđanja svima obznanite kako danas niste raspoloženi.
 
9. Uvijek imaju cilj
 
Za neke majke cilj je jednostavno preživjeti dan. A one ambiciozne tome dodaju cijelu noć sna. Postavljaju si mnogo ciljeva i to pokušavaju prenijeti i na djecu. 
 
10. Imaju smisao za humor
 
Često se mame smiju kako ne bi plakale. Odgoj djeteta uvijek ima neke atipične trenutke, nekada su smiješni, a nekada baš i nisu. Ali ako zadržite humor i ona teška razdoblja su lakše podnošljiva.
 
11. Majke rješavaju probleme
 
Gotovo da ne postoji problem koji maja ne može riješiti. Na primjer ako se dijete požali da mu je dosadno, majka odgovori super, onda imaš vremena za kućanske poslove. Odjednom djetetu više nije dosadno. Problem riješen.
 
12. Neustrašive su
 
Hrabrost majki je istinska. Ne samo da svaka majka prođe kroz porođajnu bol i muke, već neke majke to svjesno ponavljaju i po nekoliko puta. A nakon poroda hrabro se suočavaju s pelenama nakon proljeva, povraćanjem, grčevima, gušenjem od kašlja, zločestim mamama i još puno toga.
 
13. One su ustrajne
 
Unatoč svim usponima i padovima  majčinstva, majke nikada ne odustaju od toga da budu roditelji. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.