3 stvari o bebama sigurno niste znali

Foto: WeHeartIt

NJIHOV rast i razvoj vidite, ali postoje razvojni pokazatelji koji se ne mogu vidjeti i na koje ne možete utjecati.
 
Ne možete reći: moja je beba u tom polju naprednija ili nije. To su nevidljive činjenice koje su, iako se ne vide, jako važne. A tiču se njihove težine, razvoja njihova vida i osjetila okusa. 
 
U njihovim malim tijelima događa se puno toga. 

>>>Čudne činjenice s kojima ćete se susresti u razvoju vaše bebe<<<
>>>Ove važne stvari o novorođenčadi jednostavno morate znati<<<

Dobivanje na težini 

O da, svaki gram i centimetar su važni! 

Nakon klasičnog gubitka na težini nakon poroda, bebe u prosjeku, prva tri mjeseca, dnevno dobivaju oko 28 grama. Nakon toga dnevna kilaža, sve do negdje prvog rođendana, raste za oko 20 grama. 

To znači da bebe u prosjeku s četiri mjeseca starosti udvostruče svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana njihova je težina u prosjeku triput veća od one koju su imale na porodu.

>>>Razvoj bebe kroz dvanaest mjeseci<<<
 
Ovo su činjenice koje ste možda i znali, ali slijedi iznenađenje.

Bebe ne osjete sol

Jeste li znali da bebe do četvrtog mjeseca starosti uopće ne mogu percipirati sol kao okus?
 
Slatko, gorko i kiselo okusi su koje beba može prepoznati još od rođenja, ali tek oko 4. mjeseca života u bebinim se nepcima stvaraju receptori za sol. I nije to sve jer je ta povezanost važna i zbog bubrega koji također do četvrtog mjeseca nemaju funkciju korištenja natrija iz organizma. Tek nakon četvrtog mjeseca bubrezi počinju raditi onako kako trebaju. 
 
Naravno - zato se ni ne preporučuje korištenje soli u bebinoj prehrani do tog razdoblja, ali i nakon njega jer sol kao dodatak bebinoj prehrani nije potrebna. Dovoljno natrija ima u majčinu mlijeku (oko 17 miligrama u 100 grama mlijeka), adaptiranom mlijeku te kasnije voću i povrću.
 
Razvoj vida

Jeste li znali da su bebine oči, kada se rodi, već dosegle oko 75 posto svoje "odrasle" veličine? Dakle, nakon rođenja oči će, u odnosu na ostatak tijela i svih drugih organa, narasti još samo malo. No to ne znači da su oči odmah spremne vidjeti sve. 

>>>Kada je dobro dignuti paniku oko razvoja bebe<<<

U početku bebe vide mutno, a prepoznaju tek objekte koji su od njenog oka udaljeni oko 30 centimetara - a to je dovoljna distanca da vas prepozna prilikom hranjenja i maženja. 
 
Pravi "vid", kada vide i prepoznaju sve, stiže s oko šest mjeseci kada se preporučuju i vježbice s pomicanjem i promatranjem šarenih predmeta. To nije nužno, ali takvim vježbicama neće vježbati samo oči, već i motoriku. 
 
>>>Neobične činjenice o bebama za koje možda niste znali<<<
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.