5 načina kako zbližiti bebu i kućnog ljubimca

Foto: Shutterstock
 
KADA saznaju da su trudne, žene koje u svom domu imaju kućne ljubimce prije ili kasnije se zapitaju kako će se životinja slagati s bebom i kako uopće odgojiti ljubimca da bude brižan prema bebi? S obzirom na to da psi i mačke najčešće obožavaju bebe i počinju sa zbližavanjem već kada bebu osjete u vašem trbuhu, ovo neće biti težak zadatak, no postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kada beba dođe u vaš dom.
 
Na vrijeme osigurajte smještaj ljubimcu dok ste vi u bolnici
 
Kada porod započne, bit će pomalo kasno za traženje dobrovoljca koji bi pričuvao vašeg ljubimca nekoliko dana. Ako živite u kući, ovo će biti mnogo jednostavnije, no ako ste u stanu, treba imati na umu da će partner većinu vremena provoditi uz vas u bolnici (kada nije na poslu), pa bi ljubimac mogao biti zapostavljen. Naravno, pobrinite se da ljubimcu bude ugodno.
 
Upoznajte ljubimca s bebinim stvarima
 
I prije nego rodite dopustite ljubimcu da se upozna s novom dječjom sobom, krevetićem, posteljinom i igračkama. Miris je psima i mačkama osobito važan, pa se tako mogu povezati s bebinim stvarima i prije nego se rodi. 
 
Dajte ljubimcu dekicu u kojoj je dijete bilo zamotano
 
Tako će upoznati bebin miris prije nego ona uopće dođe iz bolnice. Dajte ljubimcu dan ili dva da se navikne na bebin miris i da shvati da je i beba sada dio vaše obitelji. 
 
Unaprijed razmislite što je dopušteno, a što ne
 
Ne zbunjujte ljubimca tako da povremeno određene stvari dopuštate, a poslije isto to zabranjujete. Unaprijed odlučite gdje ćete postaviti granicu, hoće li ljubimac smjeti ljubiti dijete, biti neprestano uz njega ili samo kada je dijete u vašem naručju.
 
Nemojte zanemariti  ljubimce nakon dolaska bebe
 
Zanemarivanje životinje zbog novog člana obitelji, osim što nije u redu, moglo bi dovesti i do razvoja ljubomore kod ljubimca. Neka vaš ljubimac dobiva sve što mu je potrebno i ne zaboravite mu svaki dan pokloniti malo nježnosti i igre.
 
I na kraju, zapamtite: Ljubimci i bebe mogu biti najbolji prijatelji već od prvi dana, samo treba uložiti truda i vremena kako bi svim olakšali prijelaz i privikavanje na novu situaciju!
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.