6 načina kako dijete lakše priviknuti na bočicu

Foto: 123rf/Pinterest

ODVIKAVANJE od dojenja jedan od težih zadataka za brojne roditelje, posebno ako je period dojenja duži od 10 mjeseci. Do tada bebe nekako nisu svjesne promjene i doista ih je lakše odviknuti od dojke, odnosno priviknuti na hranjenje iz bočice. No čak i tada taj zadatak možda neće biti nimalo lak s obzirom da je svako dijete doista priča za sebe. No, vi ste naumili uvesti bočicu, možda krećete uskoro raditi, možda se bliži rok koji ste si dali za dojenje, bliži se prvi, drugi rođendan - ili jednostavno želite barem određeni perio hranjenja odraditi bočicom. Što god bio razlog znajte da će vaše dijete ili dobro prihvatiti bočicu od prve ili uskoro ili ćete ga trebati svojski zavarati da je prihvati.

Ako je riječ o ovom trećem, težem slučaju, znajte da niste jedine i da postoje brojna iskustva mama koje su se trudile i na koncu uspjele. Baš kao i s dojenjem.

Glavne zamke koje mame ističu kada pričamo o težem privikavanju na bočicu su - "ambalaža" na koju je beba navikla papati, okus mlijeka, temperatura mlijeka, navika neposredne blizine uz majku. Bočica često mijenja sve to i zato je bebama ponekad stvarno teško pojmiti da je odjednom sve drugačije. Mi bismo možda rekli da je mlijeko - mlijeko, ali oni su ipak navikli na određene nijanse. Zato pokušajte tu novu prilagodbu učiniti što sličnijom majčinom mlijeku.

1. To nije mamino mlijeko

Nijedno adaptirano mlijeko nema okus majčinog mlijeka, niti majke same imaju isti okus mlijeka. No, znajte da caka često možda uopće nije u okusu već u temperaturi. Zato ako vaša beba nema ništa protiv povlačenja iz bočice, ali sustavno pljucka mlijeko i odbija ga jesti - obratite pozornost na njegovu temperaturu. Znate koja je vaša tjelesna temperatura pa je prilagodite grijanom mlijeku jer znajte, vaša je beba dugo mjeseci papala mlijeko iste temperature i to je navika koju će, posebno u početku, teško promijeniti. Neke majke čije bebe sporije papaju ponekad moraju opet dogrijati mlijeko.

2. Maknite bebu od sebe

Ako vaša beba stalno gura bočicu i pokušava se dohvatiti vaše dojke, probajte da prilagodba na bočicu prođe bez vas. Nije neobično da baš majčina blizina zbunjuje dijete i činjenica da dojke malo ima, malo nema, pa stoga ako imate mogućnost zaposliti tatu za hranjenje - znajte da će vašoj bebi tako biti puno lakše. Jednostavno - nisu navikla da ih tate hrane kao mame pa će i prilagodba na bočicu za njih biti jedno novo iskustvo, a ne iskustvo koje je odjednom drugačije. S vremenom će lakše prihvatiti da ih i mama, unatoč blizini dojke, hrani na bočicu.

3. Malo ga zasladite

Ako vaša beba dobro prihvaća bočicu, ali i dalje pljuje mlijeko van unatoč idealnoj temperaturi sjetite se da je vaše mlijeko bilo malo slađe od adaptiranog. Bebe od navršenih osam mjeseci već mogu papati gotove dječje proizvode koji su već zaslađeni pa ako će vam to riješiti problem probajte u mlijeko staviti malo Čokolina. To je najuobičajeniji proizvod na kojeg smo navikli te s obzirom da će ga dijete sigurno jesti kako bude raslo možete ga već sada pomalo privikavati i na taj okus. Ali oprez - mlijeko ne smije izgubiti na poznatoj strukturi ga stoga tek lagano zasladite da ostane jednako rijetko. Netko pak preporučuje da ga se zasladi s malo šećera, no znamo koliko je navikavanje na šećere loše za dijete pa stoga radije prvo probajte s manje slatkim Čokolinom/Keksolinom.

4. Budite strpljivi

Nijedna prilagodba na novo vjerojatno neće proći glatko pa tako ni ova promjena. Oboružajte se strpljenjem, očekujte da će vaša beba teže prihvatiti tu promjenu pa se možda iznenadite. U svakom slučaju - strpljenjem ćete djetetu pokazati da je sve u redu, da je mama tu unatoč tome što dojka nije vani, da je i bočica dobra. Nervozom i šizom samo ćete dodatno otežati stvar. Djeca će se prilagoditi na svašta, ali tek nakon što u svojim malim glavicama shvate da je sve u redu, da nema straha od promjene, da im ona neće donijeti ništa loše.

5. Pronađite pravu bočicu

>>>Ovo su najbolje bočice za hranjenje nakon dojenja<<<

Danas se na tržištu mogu naći bočice najrazličitijih oblika i materijala te neke doista toliko podsjećaju na dojku da će bebe možda tek s pravom bočicom odlučiti pokušati. Neki roditelji stoga prvo počinju razmišljati o potrazi za najboljom bočicom, iako će se možda tek kasnije pokazati da je bebi odlučujući faktor ipak okus ili temperatura. No, neka vas ipak utješi da nećete morati bacati silne novce na skupe bočice jer i jeftinije varijante danas sasvim dobro "glume" pravi oblik.

6. Preskočite bočice i odmah krenite sa šalicom i žličicom

Ovisno koliko je vaša beba stara kada budete krenuli s odvikavanjem od dojke, no čak ni tu ne možemo pričati o nekoj jedinstvenoj formuli. Kao što smo već rekli - svako je dijete priča za sebe te isto tako svako dijete ima faze koje su priča za sebe - zato ako vam ništa drugo nije upalilo, možda da odmah prijeđete na šalicu? Naravno, to je nekako "normalnije" za malo veće bebe/djecu, ali - tko zna - možda će vaša beba tako shvatiti da je preraslo dojku i odmah krenulo papati kao mama i tata. Naravno, ako govorimo o djeci do godine dana starosti, mlijeko bi im i dalje trebalo biti pošten obrok, ali ako je vaše dijete već startalo s dohranom te ste u njihovu prehranu već uveli i jogurte, acidofile, mliječni obrok ne mora više nužno biti čisto mlijeko. Tada bi im šalica mlijeka ili zdjelica mlijeka sa žitaricama mogao biti sasvim dostatan obrok i odlična zamjena za maminu dojku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.