85 posto očeva sve bi dalo da mogu biti kod kuće s bebama, kaže istraživanje

Foto: Instagram

ROĐENJE djeteta ne mijenja samo žene nego i muškarce. Međutim, društvo ih često zanemaruje i nailaze na brojne prepreke prilikom transformacije iz muškarca u oca, a ne treba ni spomenuti koliko je za dijete važna očinska figura u životu.

Istraživanje Promunda, globalne organizacije koja se bori za ravnopravnost spolova, otkrilo je da bi čak 85 posto očeva u Americi, Velikoj Britaniji, Argentini, Brazilu, Kanadi, Japanu i Nizozemskoj sve dalo da budu više uključeni u prve tjedne i mjesece života svog djeteta.

Ipak, njih manje od 50 posto to čini jer im državne politike, pritisak društva, financijski pritisak i nedostatak potpore to ne omogućuju.

"Moramo bolje posložiti demografsku politiku i promijeniti kulturološke stereotipe koji se tiču muškaraca", izjavila je Molly Kennedy, koja je predstavila rezultate istraživanja.

Ona smatra da očevi koji uzimaju roditeljski dopust svima donose dobitak.

"To je dobro za ekonomiju, za žene, za djece, a i same očeve", smatra.

Zaključak je da je rodiljni dopust pravo koje sve žene imaju, ali isto bi trebalo biti slučaj i kada su u pitanju muškarci. Svi roditelji trebali bi se osjećati ugodno ako uzimaju predah od posla kako bi se posvetili svojoj djeci i njihovom odgoju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.