Alergije na hranu kod beba

Foto: Shutterstock
 
DONOSIMO vam sve o alergijama na hranu kod malih beba. Na što obratiti pažnju, kako i kada nuditi nove namirnice i kako djetetu osigurati što zdraviju dohranu.
 
Pravilo 4 dana
 
Važno je slijediti pravilo 4 dana nakon uvođenja nove namirnice u bebinu prehranu, pogotovo ako su se u obitelji pojavljivale alergije na hranu. Nakon 4 dana pauze, ako nije bilo nikakve alergijske reakcije možete nastaviti s uvođenjem novih namirnica. Ako se alergija i pojavi, odmah ćete znati koja namirnica ju je izazvala.
 
Nove namirnice uvodite u prijepodnevnim satima
 
Tako ćete ako dođe do alergijske reakcije moći odmah reagirati. Ako novu namirnicu ponudite tijekom popodneva ili večeri, reakcija bi se mogla javiti tijekom noći kada to ne bi odmah primijetili i mogli reagirati.
 
Kako prepoznati alergijsku reakciju kod beba?
 
 - proljev
- iznenadni osip na koži
- curenje nosa
- nadraženost sluznice
- otežano disanje ili drugi respiratorni problemi nakon obroka
- oticanje lica, usana ili jezika
- stezanje u grlu
 
Imajte na umu da intolerancija na određenu namirnicu i alergija nisu isto. Kod intolerancije može doći do slabijih probavnih smetnji najčešće, dok su alergijske reakcije mnogo snažnije.
Iako nema potrebe za uvođenje krute hrane prije 4. do 6. mjeseca djetetova života, odgađanje početka dohrane nakon tog perioda neće zaštititi vaše dijete od alergijski reakcija, samo će ih odgoditi.
 
Štoviše, studija provedena u Finskoj dokazala je kako odgađanje pojedinih namirnica može povećavati rizik od alergijski reakcija na jaja, zob i pšenicu (probavne smetnje) i krumpir i ribu (problemi s disanjem).
 
Zašto dolazi do alergijski reakcija?
 
Proces bilo koje alergijske reakcije nastaje kada tijelo stvari poput hrane ili peluda percipira kao štetne i opasne za organizam, pa ih pokušava odbaciti. Tijelo reagira oslobađanjem antitijela koji potiču tijelo na lučenje histamina. Nakon što je histamin otpušten u organizam tijelo reagira stvaranjem simptoma poput curenja nosa, svrbeži, osipa, te u težim slučajevima anafilaksije.
 
Intolerancija na hranu
 
Intolerancija na hranu ne uključuje reakciju imunološkog sustava i čest je slučaj da određena hrana djetetu smeta, a kroz vrlo kratko vrijeme će ju lako tolerirati. Najbolji primjer za to su agrumi. Oni izazivaju reakcije kod male djece zbog visoke kiselosti voća. Dijete ne reagira svojim imunološkim sustavom, već najčešće blagim osipom ili kratkotrajnim probavnim tegobama.
 
Intolerancija laktoze se pojavljuje kada u organizmu nedostaje enzim koji probavlja šećer, laktozu, iz mliječnih proizvoda. Djeca su često spremna bez problema probaviti laktozu u mliječnim sirevima i jogurtima. Intolerancija na laktozu najčešće nestaje do djetetove napunjene godine dana.
 
Najčešći alergeni kod male djece:
 
- mlijeko
- jaje
- kikiriki
- orašasti plodovi
- riba
- soja
- pšenica
 
Većinu ovi alergena djeca tijekom djetinjstva "prerastu" i kasnije ih mogu normalno konzumirati.
Iako se med ne nalazi na popisu najčešćih alergena, svakako bi ga trebalo izbjegavati barem do navršene prve godine jer može uzrokovati botulizam.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.