Američka preporuka: Pedijatri na pregledima savjetuju roditeljima da čitaju djeci

Foto: Shutterstock

ČITANJE djeci od najranije dobi na niz način pridonosi razvoju djece. Ističe to i naša prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja "Čitaj mi!" kojoj je cilj poticati roditelje da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja.

Čitanje od novorođenačke dobi sada preporučuju i američki pedijatri. Naime, u utorak je Američka akademija pedijatara objavila svoju prvu izjavu vezanu uz promociju pismenosti, pozvavši pedijatre da roditelje upoznaju s brojnim prednostima čitanja naglas, od koje su najvažnije promicanje pismenosti te razvoj socioemocionalnih vještina.

"Čitanje s malom djecom veseo je način za izgradnju zdravog odnosa između roditelja i djeteta kojim se istovremeno stimulira rani jezični razvoj. Prednosti su toliko velike da je poticanje čitanja na redovnim pregledima postalo ključni dio njege", komentirala je dr. Pamela High, pedijatrica i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Brown, za Huffington Post.

Nova izjava Američke Akademije pedijatara, koja broji 62 tisuće članova, poziva pedijatre da upoznaju roditelje o važnosti čitanja naglas za razvoj dječjega mozga i jezičnih vještina, kao i da podijele prikladne knjige djeci iz siromašnijih obitelji.

High ističe da će roditeljima biti savjetovano da zapamte pet komponenata rane edukacije:

1. pretvaranje čitanja djeci u dnevnu rutinu
2. rimovanje, pjevanje i maženje svakoga dana
3. kreiranje rutine za redovito spavanje i obroke
4. nagrađivanje djece za njihov trud i uspjehe
5. razvoj odnosa koji su recipročni i korisni svim stranama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.