Beba neprestano doji: Kada se zabrinuti?

Foto: Shutterstock
 
DOK neke bebe vrlo rano uspostave svoj ritam hranjenja i spavanja koji im odgovara, neke bebe provode mnogo vremena dojeći. Čini vam se da se beba ne odvaja od vas i bojite se da nešto nije u redu? Evo zašto se uopće ne biste trebali zabrinjavati:
 
Skokovi u razvoju
 
Sasvim je normalno da se kod malih beba skokovi u razvoju mnogo više osjete. Oni potpuno ovise o vama i inače redoviti podoji mogli bi na nekoliko dana nestati. Dijete će neprestano tražiti dojku, što je zapravo i dobro jer je često dojenje najbolji način za povećanje proizvodnje mlijeka kojeg djetetu treba sve više kako raste. Klasični skokovi u razvoju javljaju se netom nakon rođenja, oko 10. dana i potom oko 3. mjeseca starosti, no ne pridržavaju se sve bebe ovog rasporeda.
 
Osim same potrebe za hranom, bebe tijekom skokova u razvoju vole biti mnogo više na dojci jer je to ujedno i njihovo sigurno utočište.
 
Nedovoljno mlijeka
 
Ako količina mlijeka koju proizvodite nije dovoljna vašoj bebi, velika je mogućnost da će ona imati potrebu neprestano dojiti.  Čestim cicanjem tako će beba povećati proizvodnju mlijeka. 
 
Ne možete imati previše mlijeka
 
Čak i nakon hranjenja u vašim dojkama ostaje mnogo mlijeka? U ljekarni kupite posudice za smrzavanje majčinog mlijeka i pohranite ga nakon izdajanja. Odlazak na posao ili na druženje s prijateljima neće nužno značiti da vaša beba mora jesti adaptirano mlijeko, već će biti dovoljno odmrznuti ono izdojeno.
 
Savjeti za mame tijekom intenzivnog i čestog dojenja
 
Vaše tijelo koristi energiju za proizvodnju mlijeka, stoga je vrlo važno voditi računa o dovoljnom unosu hrane i vode tijekom dana. Za to uvijek morate pronaći vremena. Voćka, svježi sir ili povrće spremni su u tren oka, a pružit će vašem organizmu dovoljno potrebnih nutrijenata prije konkretnog obroka.
 
Spavajte više. Ako noću spavate svega 2-3 sata dio sna morate nadoknaditi preko dana. Preskočite društvene mreže i televiziju i odspavajte preko dana kada beba spava.
 
Ne shvaćajte to osobno. Mnoge žene neprestano dojenje shvaćaju kao da nešto rade pogrešno, a glavni razlog jer zapravo to se beba tako osjeća sigurno.
 
Ako dijete dobiva na težini, nema razloga za zabrinutost da nemate dovoljno mlijeka. Postupno pokušavajte dijete odviknuti od dojke kao utjehe nekim drugim načinima, poput maženja, šetnje u prirodi ili umirujućom glazbom. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.