Dijete se razvija, ali ne govori! Što učiniti?

Foto: Shutterstock

VAŠA BEBA je sada je već dijete od 1,5 - 2 godine, a još uvijek ne govori? Ako se dijete u svim ostalim segmentima uredno razvija vjerojatno nema razloga za zabrinutost. Ako je beba zdrava i vesela, sve je u redu, samo joj je ugodnije komunicirati grimasama i smijehom. To ne čudi jer je za govor malenoj djeci potrebno dosta poticaja, truda i energije kako bi naučili nove riječi i shvatili značenje onih koje su uspjeli izgovoriti.

Do sada ste primijetili da je svako dijete potpuno različito, pa tako ne čudi činjenica da neka djeca vrlo rano prohodaju, dok je drugima i puzanje sasvim u redu i nemaju pretjeranu potrebu brzo ustati na svoje nožice. Otprilike je jednako i s govorom. Neka dječica su u dobi od godine i pol sposobni voditi potpuno suvisle razgovore s drugom djecom ili odraslima, dok su drugi malo prelijeni za to, pa su osnove riječi poput „mama“ i „tata“, suze i osmjesi zadovoljavajuća razina komunikacije.

Redovito odlazite pedijatru kako bi mogao pratiti razvoj djeteta u svim segmentima i reagirati ako za to postoji potreba. Kada za to dođe vrijeme, pedijatar može preporučiti odlazak logopedu koji će utvrditi je li sve u redu ili je potrebna određena vrsta terapije kako bi se dijete potaknulo na razvoj govora. Prije određivanja terapije potrebno je utvrditi da su djetetovi govorni organi potpuno razvijeni, da je sluh u redu, opće zdravlje uredno i okolina u kojoj dijete odrasta stimulativna kako bi mogla dijete poticati na razvoj.

Djeca obično počinju govoriti nakon 9. mjeseca života te postupno do 2. godine napreduju preko jednostavnih riječi koje razumiju do gotovih rečenica. Nakon 2. godine razvija se djetetova se pojam o  gramatici i naglo se širi broj riječi koje dijete koristi.

Poticaji okoline u vrijeme kada se dijete razvija vrlo su važni. Razgovarajte s djetetom, čitajte mu, jednostavnim pitanjima potičite dijete da vam odgovara. Tepanje može bitno otežati vašem djetetu. Neka izgovor riječi bude jasan, pravilan i razumljiv. Dok je u prvim mjesecima plač jedini oblik komunikacije, vrlo brzo dijete počinje osluškivati okolinu. Počinje razlikovati poznate i nepoznate glasove i uživati u ugodnim zvukovima.

Faktori koji mogu utjecati na uredan razvoj govora:

- Rizična trudnoća

- Prijevremeni porod

- Niska porođajna težina bebe

- Krvarenje u mozgu

- Zlostavljanje djeteta (Fizičko ili psihičko)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.