Jutarnje mučnine: Što je normalno, a što ne?

Foto: Shuttertock

MANJI broj žena pati od jutarnjih mučnina i u drugom, pa čak i u trećem tromjesečju trudnoće.

Iako se smatra neuobičajenim, moguće je imati mučnine tijekom cijele trudnoće. Međutim, ako se mučnine nastave pojavljivati i nakon prvoga tromjesečja, svakako se posavjetujte s ginekologom. Osim što vas dovode na rub očaja, učestale mučnine mogu vam otežati nužno dobivanje kilograma te ček dovesti do dehidracije.

Obilno i dugotrajno povraćanje tijekom trudnoće, stručno nazvano hyperemesis gravidarum, povećava rizik od preuranjenog poroda ili rođenja djeteta premale težine. Nedavno je istraživanje pokazalo da trudnice hospitalizirane zbog obilnog povraćanja koje su uspjele tijekom trudnoće dobiti najmanje sedam kilograma nisu imale posljedice mučnina, kao ni njihova djeca.

Od nekog oblika mučnine pati oko 75 posto trudnica


Kod većine trudnica koje pate od mučnina problemi počinju od četvrtog do šestog tjedna, a mučnina prestaje oko 14. Od nekog oblika mučnine pati oko 75 posto trudnica. Iako se zapravo ne zna što ih uzrokuje, vjeruje se da se događaju zbog naglog rasta razine određenih hormona na početku trudnoće.

Podsjećamo da se jutarnja mučnina, usprkos nazivu, javlja neovisno o dobu dana. Ponekad blagi osjećaj mučnine u drugom i trećem tromjesečju može uzrokovati rast, pritiskanje ili premještanje djeteta u trbuhu. To nije zabrinjavajuće.

Međutim, zabrinjavajuće je ako se u dva posljednja tromjesečja najednom pojave mučnina i nekontrolirano povraćanje. U tom se slučaju može raditi o gripi, trovanju hranom ili nekom drugom zdravstvenom problemu zbog kojega svakako trebate potražiti savjet liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.