Kad bebe štrajkaju: uzroci i rješenja za odbijanje dojenja

Foto: Shutterstock

PONEKAD djeca odluče krenuti u dojenački štrajk i prestati jesti. To se uglavnom događa iznenada i mnoge mame su pomalo šokirane. Ovakvi štrajkovi su uglavnom privremeni, ali mame moraju obaviti neka istraživanja zato što obično postoji razlog zbog kojeg je dijete odlučilo prestati s dojenjem. 

 
Ovo su koraci koje trebate poduzeti ako je i vaša beba odlučila štrajkati:
 
1. Posjetite pedijatra kako bi isključili mogućnost upale uha ili tekućine u uhu. Upala uha može uzrokovati pritisak u uhu, koji stvara bol pri dojenju. 
 
2. Provjerite da budete sigurni da dijete nema začepljen nos. Kako su djetetova usta u potpunosti zatvorena tijekom dojenja, začepljeni nod može uzrokovati probleme u disanju i stvoriti neugodan osjećaj ili gušenje pri pokušaji dojenja.
 
3. Pogledajte djetetova usta kako bi bili sigurni da nema afte zbog kojih je dojenje jako bolno.
 
4. Ako vas je dijete nedavno ugrizlo za vrijeme dojenja, a  vi ste imali bolnu ili ljutitu reakciju, normalno je i refleksno da se dijete boji ponavljanja tog iskustva.
 
5. Ako ste imali problema s dojenjem, pa ste dijete hranili kombinirano i na bočicu, velika je mogućnost da dijete sada radije bira bočicu nego grudi.
 
Rješenja
 
Ako dijete ima upalu uha, problem s dojenjem riješit će se čim se upala povuče.
 
Začepljen nos riješit ćete čišćenjem i ispiranje fiziološkom otopinom, nakon čega će se sve vratiti u normalu.
 
Afte se obično javljaju kao rezultat virusa i vaš pedijatar će vam pomoći da ih se riješite.
 
Ako vas dijete ugrize i vi vrisnete, pogledate ga u oči i nježno mu recite da mamu boli kada je ugrize, pa pokušajte ponovno s dojenjem. Važno je da nemate nagle reakcije kako ne bi preplašili dijete i kako dijete ne bi povezivalo negativne emocije s dojenjem. 
 
Ako je vaša beba prestala jesti zbog nepravilnog dojenja ili zbog konzumacije hrane na bočicu, posavjetujte se sa stručnjacima ili nazovite neki od telefona za pomoć kod dojenja kako bi uspješno svladali ovu prepreku.
 
Jedan od uspješnih pristupa za povratak dijete dojenju nakon štrajka je da se okupate s djetetom. Boravak u kadi stvara za dijete okruženje koje ga potiče da se vrati dojenju. Napunite kadu, neka djetetova glava cijelo vrijeme bude iznad razine vode. Nježno bebu polijevajte vodom. Nakon toga joj ponudite dojenje. Neke bebe prihvate dojenje odmah nakon prve kupke, a neke za uspjeh trebaju tri ili više kupanja. Ne silite dijete na dojenje, jednostavno mu postepeno nudite dok ponovno ne prihvati dojenje kao način prehrane.  
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.