Kako biti super roditelj?

Foto: Shutterstock
 
BOJITE se da vaši pokušaji uvođenja discipline ne postignu da dijete ima dojam da ste zločesti roditelj? Upravo zato vam donosimo nekoliko jednostavnih načina kako biti dobar roditelj, a da vam djeca ne zamjere to!
 
Iskoristite svoj tajni talent
 
Ne znate što je to? Otkrijte! Svi mi smo u nečemu odlični, uspješniji od drugih i maštovitiji. Možda ga niste koristili od djetinjstva, ali u roditeljstvu će vam trebati! Žongliranje, crtanje, pjevanje, šivanje ili izrada origami čuda od papira? Bez obzira o kojem talentu se radilo, pokažite ga djeci. Sigurno će vam se diviti, pa će vas i više slušati. 
Čak i ako vam se vaš talent čini besmislen ili pomalo uvrnut, sjetite se da su djeca mnogo poslušnija kada se dobro zabavljaju. Neka vide i tu stranu mame/tate koji inače uvijek samo naređuju.
 
Spontanost
 
Vrlo je važno u silnim svakodnevnim obavezama ostaviti prostora za spontanost. Utrka u pidžamama, ludovanje u krevetu, borbe jastucima ili cjelodnevno gledanje crtića  s djecom samo su neki od načina kako se dobro zabaviti s djecom i malo isprazniti mozak od svakodnevnih briga.
 
Budite drugačiji
 
U odgoju vlastitog djeteta ne vodite se samo priručnicima, knjigama i savjetima stručnjaka. Budite svoji. Slušajte svoju intuiciju, vrlo često je mnogo ispravniji način od onih u knjigama. Organizirajte natjecanje u deranju, skačite po krevetu, provedite vikend u pidžamama, organizirajte ručak na dekici u travi. 
 
Slušajte djecu
 
Ako očekujete da djeca slušaju vas, potrebno je dati im do znanja da i vi marite za njihove želje i molbe. Pitajte djecu što žele raditi kada imate slobodnog vremena. Neka sami osmisle aktivnosti za cijelu obitelj. Prečesto su roditelji u strahu da će zabavni trenutci s obitelji završiti nekom ozljedom. Otpustite kočnice i dišite punim plućima, baš kao što to čine vaša djeca!

Veselite se bez nekog posebnog razloga
 
Većina odraslih život provodi u čekanju. Čekate vikend da odmorite od posla? Čekate ponedjeljak da odmorite od vikend čišćenja i spremanja? Bliži se Uskrs, vrijeme kada počinje iščekivanje ljetovanja. Stalno nešto čekamo, zar ne? Osvrnite se oko sebe i pogledajte djecu. Ne žele se sutra igrati i smijati, sve žele odmah i morate priznati da se baš zbog toga mnogo bolje zabavljaju!
Umjesto gledanja televizije organizirajte subotnji party u svom domu. Ručak neka zamijene maštoviti kanapei, trenirke što šarenija odjeća, uključite glazbu i plešite!
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.