Kako iskorijeniti seksizam? Odgojite tolerantne mlade ljude

Foto: Shutterstock

SEKSIZAM nije problem koji trebaju rješavati samo žene na koje je najčešće usmjeren. Važno je odgojiti generaciju koja će na njega biti imuna, odgajali djevojčice ili dječake.

Seksizam je, najjezgrovitije rečeno, diskriminiranje na temelju spolnih predrasuda i rodnoga identiteta. U našem se podneblju očekivanja od svakoga spola nameću vrlo rano.

Podučavajte djecu na primjerima od najranije dobi

Teško je zamisliti seksizam kod djece, ali rodna diskriminacija počinje vrlo rano. Zbog toga jednako rano treba započeti s prevencijom. Ako primijetite neku diskriminirajuću situaciju na televiziji ili kod drugih osoba, razgovarajte s djetetom i objasnite mu zašto to nije u redu. Slično je i s biranjem igračaka. Dopustite djeci da biraju igračke, dječaku da se igra s plastičnim posuđem, a djevojčici s autićima, bez objašnjenja da je nešto od toga "muška" ili "ženska" igračka. Čak ćete i predškolce morati razuvjeravati kada je u pitanju pritisak vršnjaka ili medija.

Napravite ravnotežu, nema "muških" i "ženskih" aktivnosti

Očekivanje da se samo žena brine za kućanstvo, iako radi, duboko je ukorijenjeno u našu kulturu. Djevojčice će radije pomagati mami u kuhinji, a dječaci gledati kako tata nešto popravlja jer su takav obrazac primijetili u okolini. Zamijenite ponekad te kulturološki nametnute odgovornosti kako biste uspostavili ravnotežu. U školi će djeca čuti da određeno ponašanje priliči djevojčicama, a drugo dječacima, da su neki školski predmeti "za cure", a drugi "za dečke". Potičite ih da se bave onime što vole te im ponavljajte da njihovi odabiri ne ovise o njihovu spolu. Slično postupite i kada razgovarate o zanimanjima kojima bi se vaši mališani jednoga dana htjeli baviti. Uvjerite vaše kćeri da mogu biti pilotkinje i znanstvenice, a sinove da mogu biti odgajatelji u vrtiću ili plesači.

Svakodnevno razgovarajte s tinejdžerima


Seksizam u pubertetu može poprimiti goleme razmjere. Razgovarajte s djecom i objasnite im da zviždanje za zgodnim djevojkama ili iznuđivanje usluga i beneficija na temelju dekoltea ili izgleda nisu prihvatljivo ponašanje. Kako hormoni u to doba divljaju, ista biste im upozorenja mogli često upućivati. Isto tako razgovarajte s njima o njihovim prvim ljubavnim vezama, seksualnoj orijentaciji i ravnoteži koju je važno uspostaviti. Posljednje što želite jest navikavanje na seksističko ponašanje.

Naučite mlade da kritički promišljaju i bore se za svoja prava


Mladi se ljudi danas susreću sa seksizmom na dnevnoj bazi, od tematskih tuluma do nejednakosti pri zapošljavanju i na radnome mjestu. Naučite ih da takve situacije prepoznaju i kritiziraju ih te da diskriminaciju prijavljuju nadležnim tijelima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.