Kako odabrati školsku torbu za prvašića?

Foto: Landsend
 
AKO JE vaše dijete prvašić i još niste odabrali prvu školsku torbu evo nekoliko kriterija na koje možete obratiti pažnju:

Torba za leđa ili na kotačiće?

Je li bolja torba za na leđa ili na kotačiće s ručkom podijeljena su mišljenja. Pune torbe za leđa mogu biti vrlo teške no mogu biti anatomski oblikovane i simetrično opterećivati kralježnicu. Također, torbe za na leđa djetetu oslobađaju ruke. Povlači li dijete torbu na kotačiće jednom rukom leđa nisu opterećena punom težinom, no u iskrivljenom su položaju i dijete će vjerojatno preferirati jednu stranu.

Oblikovanje

Za prvašiće najbolje torbe za na leđa su anatomske torbe, ergonomski oblikovane. Ergonomski oblikovane torbe prilagođene su dječjoj konstituciji i potiču pravilno držanje. Proizvođači ističu i oblikovanje koje omogućava prolaz zraka uz leđa što bi trebalo spriječiti znojenje. Torbe mogu biti oblikovane na klasičan način, plitke i široke s dvije kopče, od modernih anatomskih oblika s jednom kopčom do po visini izduženih anatomskih torbi više nalik ruksaku. Osim po obliku torbe se razlikuju i po volumenu.

Težina

Prema dostupnim podacima težina praznih anatomskih torbi kreće se od oko 850 g na više. U prosjeku lagane torbe teže oko 1000 g. Na nekim torbama istaknuta je upravo oznaka da teže manje od kilograma. Malim prvašićima nekoliko stotina grama manje u težini prazne torbe može činiti veliku razliku.

Materijal

O materijalu ovisi težina torbe, čvrstoća, prozračnost i vodonepropusnost. Na većini torbi reflektirajuće su oznake koje pomažu sigurnosti djece u prometu.

Prilagodba

Vaši prvašići možda neće školsku torbu nositi samo jednu godinu te će biti važna mogućnost prilagodbe naramenica. Naramenice se uglavnom mogu podešavati na donjem dijelu no neke torbe mogu se podešavati i u gornjem dijelu o čemu ovisi položaj torbe na leđima. Torbe viših cijena uglavnom imaju i remenčiće kojima se naramenice povezuju na prsima. Ti remenčići spriječit će klizanje naramenica s malenih ramena.

Zakopčavanje

Zakopčavanje / otkopčavanje torbi je na sistem klasičnih kopči na otklop, na pritisak i provlačenje s reflektirajućim površinama, sistem s okretanjem, na okretanje i automatsko zatvaranje na magnet, sa svjetlećim efektima, na umetanje, čičak itd. Neka kopčanje bude lako za ručice prvašića, ali obratite pažnju i na čvrstoću, odnosno vjerojatnu trajnost kopče. Možete torbu opteretiti, odnosno napuniti i provjeriti kako se kopča ponaša kada je torba natovarena što će biti njezina stvarnost u idućih godinu dana ili više.

Cijena

Ako kupujete školsku torbu cijena može biti važan kriterij. U prosjeku one se trenutno za prazne anatomske torbe modernog dizajna kreću od oko 300 kn do 700 kn.

Ilustracija i boja

Možda najvažniji kriterij za đaka upravo su boje i ilustracije na prvoj školskoj torbi. Taj izbor prepustite djetetu. Pravi izbor osnažit će njegovo samopouzdanje i motivaciju za prve školske dane.

I kako dakle odabrati prvu školsku torbu?

Odredite prioritete, odnosno okvire za odabir i zatim u konačnu odluku uključite dijete. Ne škodi kao savjetnika pri odabiru uključiti i starije dijete koje je u tom pogledu najiskusnije i u trendu.

Prvašiću će vjerojatno biti važno da školsku torbu dobije prije početka školske godine, boja i ilustracija na torbi. Povedite ga u testiranje torbi. Neka torbe raznih oblika isproba i pogleda se u ogledalu. Neka isproba kopče, otvori sve džepiće i pregleda eventualne dodatke koje dolaze s torbom.

Boravkaši uglavnom torbe kroz tjedan drže u školi. Dakle, u torbu će morati stati knjige i bilježnice svih predmeta. Na sreću, u prvom razredu ih nema toliko da ne bi stale u torbu prosječne veličine. Torbu dakle donose ponedjeljkom i kućama odnose petkom. Boravkašima tako težina neće biti glavni problem. Klasičari pak izbor knjiga prema rasporedu nose svaki školski dan pa je težina, praktičnost nošenja i vodonepropusnost važna. Torbe će se naći u svim zamislivim i nezamislivim situacijama.

Prve dane ili prvo polugodište dijete ćete pratiti u školu i iz škole no nadalje će se ono osamostaliti. Pripazite stoga na dužinu puta, prepreke, promet i sl. Postoji li putem niz stepenica koje dijete mora prijeći, torba na kotačiće možda nije pravi izbor.

Sretno svim prvašićima! 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.