Kako pripremiti dijete za prvi dan u vrtiću

Foto:Shutterstock

PRVI  dani u vrtiću ponekad su obeshrabrujući za vas i za vaše dijete. Kako bi s lakoćom svladali privikavanje i prve dane u vrtiću donosimo vam nekoliko koraka koje možete slijediti.

 
1. Igranje
 
Probajte organizirati igranje sa što više različite djece kako bi se dijete priviklo a ono što ga očekuje u vrtiću. Ako ne poznajete mame s djecom, možete dijete odvest u igraonicu. Susreti i igra s drugom djecom olakšat će prvi dan vrtića i učiniti ga manje stresnim za dijete.

2. Socijalizacija
 
Vježbajte socijalizaciju s drugom djecom i potičite ga na dijeljenje i slušanje što mu se kaže.Što prije svlada ove vještine lakše će se prilagoditi u vrtiću.
 
3. Samostalnost
 
Kako bi olakšali djetetu i priviknuli ga samostalnost potaknite ga da objesi svoju jaknu ili otvori sok bez vaše pomoći. Sve te male vještine koje svlada pomoći će mu da se osjeća odraslo i da se lakše prilagodi vrtiću, jer će znati da neke stvari može samo napraviti.
 
4. Razdvojenost
 
Ako je dijete zabrinuto zbog činjenice da će u vrtiću biti odvojeno od vas, zamolite prijateljicu ili člana obitelji da ponekad uzme dijete na kratko kako bi se naviknulo na razdvojenost. 
 
5. Pričajte o drugoj djeci
 
Ako poznajete nekoga čije je dijete nedavno krenulo u vrtić, pričajte djetetu o njemu, kako mu je lijepo u vrtiću i kako se igra s drugom djecom.
 
6. Šetnja do vrtića
 
Nekoliko tjedana prije djetetova polaska u vrtić započnite kratke šetnje do vrtića. Pokažite mu drugu djecu koja se igraju u vrtiću i kako im je lijepo, kako bi dijete shvatilo da vrtić nije loše mjesto. 
 
7. Objasnite djetetu što će se dogoditi
 
Objasnite mu da ćete ga vi odvesti u vrtić, ali da morate raditi i da ćete brzo doći po njega. Nekoj je djeci lakše ako znaju kada da vas očekuju pa možete reći da ćete doći po njega nakon ručka ili poslije spavanja. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.