Kako se nositi s kućnim obvezama i umorom u trudnoći?

 Foto: Shutterstock

NA POČETKU trudnoće normalno je da osjećate umor. Prvih nekoliko mjeseci većina žena se osjeća iscrpljeno i vodi bitku s uobičajenim kućanskim poslovima i obvezama na poslu. Dodajte tom umoru još i jutarnje mučnine i postat će nemoguće napraviti bilo što. 
 
Premda je možda frustrirajuće zaostajati, znajte da u većini slučajeva umor i jutarnja mučnina traju samo nekoliko mjeseci, prestajući tako s trećim tromjesečjem.
 
Pročitajte naše savjete kako biste lakše prebrodili taj period iscrpljenosti:
 
Potražite i prihvatite pomoć
 
Zamolite supruga i djecu da vam pomognu oko kućanskih poslova. Trebali bi biti u mogućnosti uskočiti i pomoći vam tih nekoliko mjeseci. 
 
Odmarajte se 
 
Naspavajte se! Osjećate se ovako s razlogom. U ranoj trudnoći, kad se formira posteljica, potrebna je velika količina energije. Brojne žene susrest će se s nesanicom, do koje može doći uslijed hormonalnih promjena. Nitko neće misliti da ste lijeni, a svaka prilika da uhvatite malo sna dobro će vam doći. 
 
Budite zdravi 
 
Pijte puno vode i pobrinite se da većinu vremena provodite u prozračnom prostoru. Brojne kemikalije za čišćenje, premda ih nije štetno koristiti za vrijeme trudnoće, ispuštaju pare koje ne biste smjele udisati. Otvorite prozore i nemojte miješati sredstva za čišćenje. Neka sredstva mogu biti vrlo opasna ukoliko se pomiješaju. Amonijak i izbjeljivač klasični su primjeri.
 
Jedite
 
Visoko proteinska hrana daje vam energiju, a ako jedete ispravno prije i poslije spavanja, možete spriječiti ili umanjiti jutarnje mučnine. Ako vam je zlo od mesa ili jaja, pokušajte jesti jabuku s kikiriki maslacem i orašaste plodove. 
 
 
Opustite se
 
Ovo može biti najteže, ali zapamtite da u vašem tijelu raste ljudsko biće, a to vam uzima puno energije. Dozvolite si da ne radite baš sve po kući kao do prije trudnoće. Dok je vaša obitelj sita (čak ako i jedu vani, juhe iz vrećice ili sendviče), a u stanu se da najnormalnije živjeti, u redu je da tako i ostane sve dok se ne budete osjećale bolje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.