Ljekoviti trikovi

Foto: Shutterstock

VRIJEME je hladnoće, grlobolja, curenja nosa, suhog ili produktivnog kašlja, suhe kože. Sve se to može riješiti na prirodan način pa evo nekoliko namirnica i recepata za izabrati i iskombinirati po potrebi.

- Kurkuma

Kurkuma je djeci iznimno ukusna u obliku paste, pomiješana s jednakom količinom sirovog (nepasteriziranog) meda. Kurkuma liječi i sluznicu crijeva i dišnog sustava, pomaže ukloniti suvišnu sluz iz gornjeg i donjeg dijela dišnog sustava i najjačim prirodnim protuupalnim djelovanjem tijelu pomaže suzbiti infekcije. Koristite je i kao začin jelima te za pripremu čaja. Crni papar tisuću puta pojačava apsorpciju kurkume pa ih najbolje koristite u kombinaciji. Kurkuma ima učinak grijanja.

- Eterično ulje lavandina

Eterično ulje lavandina ( Lavandula Budrovka, Lavandula hybrida ) ima protuupalno, regenerativno te snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Dodajte koju kap u kadu punu vode prilikom kupanja, kap ulja stavite na jastučnicu prije spavanja, na rukav ili ovratnik majice tijekom dana. Kap ulja stavite u vodu zagrijanu za inhaliranje ili vlaženje zraka spavaće sobe. Cvjetnu vodicu raspršite po prostorijama, kap ulja stavite na komadić vate te je prilikom usisavanja prvu usisajte usisavačem.

- Koloidna srebrna voda

Koloidno srebro je jak prirodni antibiotik. Koloidne čestice srebra lako prodiru kroz sluznicu usta i sluznicu probavnog trakta u tkiva i organe kroz krvotok, djelujući na patogene bakterije i viruse. Koloidna srebrna voda se pije ili direktno nanosi na oboljelo područje, npr. našprica se u grlo ili nos. Radi efikasnijeg djelovanja vodu treba zadržati u ustima dvadesetak sekundi prije gutanja.

- Ulje crnog kima

Kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima djeluje antialergijski, regulira rad imunološkog sustava te je prirodni antibiotik. Pomaže i održavati zdravlje mikroflore želuca i crijeva te se koristi i za njegu kože, kose i noktiju. Ulje se može piti ili koristiti lokalno. U obliku ulja preporuča se jedna čajna žličica tri puta dnevno. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju.

- Kokosovo ulje

Hladno prešano kokosovo ulje je ljekovito.Ima antimikrobna, antioksidativna, antifungalna, antibakterijska, protuupalna, antiparazitska i antivirusna svojstva. Koristite ga u prehrani te za njegu kože. Navlažite grlo, nosnice, usne, izmasirajte tijelo nakon tuširanja, stavite kap ulja crnog kima i osvježite lice... Masaža tijela potaknut će kretanje limfe, a ulje će zaštiti najveću površinu organizma izloženu hladnoći i isušivanju. Za masažu nakon kupanja ili tuširanja možete koristiti i primjerice svijetlo sezamovo ulje.

Prehlada, grlobolja, upala sinusa

- Ulje za uši

Koristi se za vlaženje Eustachijevih cijevi što je jedan od najblagotvornijih postupaka za suhe sinuse te suhoću i zastoj limfe u vratnom području što je uobičajen uzrok grlobolje te plodno tlo za razvoj infekcije uha. Koristi se kao preventiva i lijek za uhobolju, grlobolju, upalu sinusa i prehladu. Ulje za uši možete kupiti ili ga sami načiniti od ricinusova (15 ml) i sezamova ulja (15 ml) s eteričnim uljem češnjaka (10 – 15 kapi) i čajevca (10 – 15 kapi), u bočici s kapaljkom.

Isprobano djeluje i samo u kombinaciji sezamova ulja s eteričnim uljem čajevca koje je jednostavnije nabaviti. Koristite ga dobro protrešenog te ugrijanog u šalici vruće vode. Dok dijete leži na boku kanal uha napunite toplim (ne vrućim!) uljem te 5 – 10 min lagano masirajte iza uha i gornji dio vrata. Zatim stavite jastučić vate u uho te ponovite postupak s drugim uhom. Koristi se 1- 2 puta mjesečno kao prevencija ili svake večeri dok dijete boluje, dok se simptomi ne povuku.

Za produktivni kašalj

- Hladan čaj od korijena bijelog sljeza

Čaj od korijena bijelog sljeza rastvara sluz u dišnim organima.
Priprema: dvije žličice korijena bijelog sljeza prelijte s 2 dl hladne vode, ostavite poklopljeno dva sata i potom procijedite i popijte. Pijte jednu do tri šalice čaja dnevno.

- Čaj od sjemenki komorača

Znate kada se djeci nakupi sluzi kroz nekoliko dana curenja nosa pa je ponekad izbace refluksom? Pripremajte čaj od cijelih sjemenki komorača ili možete kupiti instant čaj za bebe. Čaj od komorača olakšava probavu te će pomoći i u situaciji probavljanja nakupljene sluzi. Komorač ima učinak hlađenja.
Priprema: dvije žličice sjemenki komorača prelijte s 2 dl kipuće vode, ostavite poklopljeno dvadeset minuta, povremeno promiješajte i potom procijedite. Pijte jednu do tri šalice čaja dnevno.

Vlaženje i zagrijavanje

Za preventivu i liječenje prehlada važno je prostorije u kojima boravimo prozračivati te vlažiti zrak, a tijelo hidrirati te čuvati od isušivanja. U tu svrhu redovito punite posude s vodom na radijatorima i pećima, prskajte zrak cvjetnom vodicom lavandina, prije spavanja zaparite sobu uz dodatak kapi eteričnih ulja aromaterapijskog učinka.

Ruke i tijelo perite prirodnim sapunima koji ne isušuju kožu. Cijelo tijelo masirajte te premažite uljima sitnih čestica koje će zaštititi kožu od isušivanja. Kako bi se zagrijali koristite (za djecu malo do umjereno) namirnice koje imaju učinak zagrijavanja kao što su med, orašasti plodovi i sjemenke, češnjak, kurkuma, đumbir, cimet, klinčići, muškatni oraščić...

Dehidraciju spriječite ispijanjem potrebne količine čiste vode. Popijte čašu vode sobne temperature pola sata prije obroka i dva sata nakon obroka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.